Az olajfa (Olea europaea) immár nemcsak a mediterrán tájak kiváltsága. Magyarországon is egyre népszerűbb a szárazságtűrő növény, amely esztétikai értéke mellett egészséges termése miatt is kedvelt.
Az olívaolaj és az olívabogyó évszázadok óta világszerte elismert és kedvelt termékei a Mediterráneumnak, most pedig már a hazai kertekben is megteremhetnek. Az olajfa egyenesen a fenntartható kertészkedés szimbólumává válhat.
A Balaton-felvidéken, a Szent György-hegyen Török Csaba borász például ötven olajfát nevel, köztük spanyol, francia és olasz fajtákat. Az első három fát 2007-ben kapta ajándékba, és bár az első telek próbára tették a növényeket, ma már sikeresen termel olívát.
Tavalyelőtt 100 kilogramm bogyóból 15 liter olajat nyert. Tapasztalatai szerint a fiatal csemeték és az idősebb, több száz éves fák a legjobban alkalmazkodnak a magyar klímához, míg a középkorú példányok érzékenyebbek az átültetésre és a hideg időjárásra - számol be a Magyar Mezőgazdaság.
Egyáltalán nem kényes és igencsak szárazságtűrő
Az olajfa telepítése ideális választás a szárazságtűrő növények iránt érdeklődő kerttulajdonosok számára. Az örökzöld lombkorona, a csavarodott törzs, és a jellegzetes olívabogyók látványa a déli országok hangulatát idézi. A növény ráadásul kevés gondozást igényel: ritkán támadják meg kártevők.
A hazai éghajlaton az olajfa jelenleg leginkább a déli régiókban és a Balaton-felvidéken érzi jól magát, mert a forró nyarak és az enyhe telek felelnek meg élettani igényeinek. Ahol hidegebbek a telek, ott érdemes fagytűrőbb fajtákat választani, például az Arbequinát, vagy dézsában nevelni a fákat, hogy télire fedett, 5-10 °C-os helyre vihessük őket.
Az olajfa gondozása is egyszerű: csak extrém aszály idején igényel öntözést, és minimális mértékben kell metszeni. Csak az egymáshoz túl közel álló vagy rossz irányban növő ágakat érdemes kivágni, hogy a fa légies, természetes formáját megőrizhessük.
Az olívatermesztés Magyarországon még gyerekcipőben jár, de az éghajlatváltozás és az egyre erősödő igény a szárazságtűrő növények iránt kedvező feltételeket teremt az elterjedéséhez. Mivel az olajfa vegyszermentesen tartható, így különösen vonzó választás lehet a fenntarthatóságra törekvő kertészek számára.
Demencia ellen is bevethető
Arról nem is beszélve, hogy idősek millióin segíthet az olívaolaj. Azoknál ugyanis, akik naponta több mint fél evőkanál olívaolaj-fogyasztanak, átlagosan 28 százalékkal csökken a demencia okozta halálozás valószínűsége azokhoz képest, akik nem, vagy csak ritkán élvezik az olajfajtát – derült ki a Harvard egyetem 90 ezer amerikai étrendjét és halálozási adatait vizsgáló, három évtizedes kutatómunka eredményeit összefoglaló jelentéséből.
“Eredményeink alátámasztják a növényi olajokat, például az olívaolajat ajánló étrendi iránymutatásokat, és afelé mutatnak, hogy ezek az ajánlások nemcsak a szív, hanem potenciálisan az agy egészségét is elősegítik” – idéztük Anne-Julie Tessier-t, a Harvard TH Chan School of Public Health munkatársát, a tanulmány egyik szerzőjét.