Olyan drága lett az olajbogyó és az abból készült olívaolaj Európa legnagyobb olajbogyó-termelő országában, Spanyolországban, hogy számos spanyol kistermelő inkább az olcsóbb portugál bogyókat vásárolja. Pedig a kiváló spanyolországi olajat az olaszok is a saját márkanevük alatt értékesítik.
Luxuscikké vált a spanyol olívaolaj
Kiemelkedő minőségű olajbogyóval és olívaolajjal van jelen a globális piacon a világ legnagyobb olajbogyó-termelője, Spanyolország. A spanyol olaj annyira népszerű, hogy egyes olaszországi cégek is a saját, olasz márkanevük alatt kínálják.
Azonban nem érkeztek jó hírek a spanyol olajbogyószektorból az utóbbi időben. Akkora a nemzetközi kereslet a zöld aranyra, hogy amiatt a helyi piaci árai elszálltak, és igazi luxustermékké vált az alapanyag. Az olajfák terméséből készült olaj a spanyol konyha alapja, számos termék alapja. Emiatt az árszintjének az emelkedése magasan tarthatja az általános inflációt is.
Az időjárás sem kedvezett a termésnek az utóbbi időben. A Nuestra Senora del Pilar a világ legnagyobb olívaolaj-termelő vállalkozása. A 2022–23-as szezonban 24 millió kiló olajbogyót takarított be, ami a történelmük egyik leggyengébb termésmennyisége. A kis volumen miatt szintén emelkedik a termék ára – írja a BBC.
Egyéb probléma, hogy a spanyol mezőgazdaság négyötödét elavult üzleti szerkezet jellemzi. Emellett csak kevesen ellenőrzik az értékesítési láncokat. Pedig a VG megjegyzi, azzal nemcsak magas árrést, hanem versenyképesebb árakat is szabhatnának a termelők.
Mivel a gondok kiugróan magas árszintet eredményeztek az olajbogyó és az olívaolaj piacán, kevésbé lehet meglepő, hogy a Canadilla szövetkezet számítása szerint egy év alatt 38 százalékkal csökkent az olívaolaj-fogyasztás Spanyolországban. Ráadásul számos helyi kistermelő is inkább az olcsóbb portugál árut vásárolja.
Idősek millióinak baján segíthet az olívaolaj
Egyébként azoknál, akik naponta több mint fél evőkanál olívaolaj-fogyasztanak, átlagosan 28 százalékkal csökken a demencia okozta halálozás valószínűsége azokhoz képest, akik nem, vagy csak ritkán élvezik az olajfajtát – derül ki a Harvard egyetem 90 ezer amerikai étrendjét és halálozási adatait vizsgáló, három évtizedes kutatómunka eredményeit összefoglaló jelentéséből.
A kutatásban résztvevők közül 4749-en haltak meg demenciához köthető betegségekben. Hozzáteszik, egyre nagyobb arányban fordul elő a memória és más mentális képességek gyengülése a fejlettebb országokban élőknél.
Kutatásunk eredményei alátámasztják a növényi olajokat, például az olívaolajat ajánló étrendi iránymutatásokat, és afelé mutatnak, hogy ezek az ajánlások nemcsak a szív, hanem potenciálisan az agy egészségét is elősegítik
– idéztük Anne-Julie Tessier-t, a Harvard TH Chan School of Public Health munkatársát, a tanulmány egyik szerzőjét.
A kutató rávilágított, az olívaolajat régtől szuperélelmiszernek tartják, amelynek fogyasztása egy egészséges értend részeként hozzájárulhat a hosszabb élethez is.