Idősebbeknek különösen ajánlott lehet az olívaolaj fogyasztása
Fotó: Shutterstock

Idősek millióinak baján segíthet az olívaolaj

Az olívaolaj-fogyasztás újabb, nagyon kedvező hatását azonosították amerikai kutatók. Különösen az idősebbeknek kedvezhet az olajféle újonnan felfedezett tulajdonsága.


Az olívaolaj-fogyasztás újabb pozitív tulajdonságára jöttek rá 

Azoknál, akik naponta több mint fél evőkanál olívaolaj-fogyasztanak, átlagosan 28 százalékkal csökken a demencia okozta halálozás valószínűsége azokhoz képest, akik nem, vagy csak ritkán élvezik az olajfajtát – derül ki a Harvard egyetem 90 ezer amerikai étrendjét és halálozási adatait vizsgáló, három évtizedes kutatómunka eredményeit összefoglaló jelentéséből.

A Euronews megjegyzi, a kutatásban résztvevők közül 4749-en haltak meg demenciához köthető betegségekben. Hozzáteszik, egyre nagyobb arányban fordul elő a memória és más mentális képességek gyengülése a fejlettebb országokban élőknél.

Kutatásunk eredményei alátámasztják a növényi olajokat, például az olívaolajat ajánló étrendi iránymutatásokat, és afelé mutatnak, hogy ezek az ajánlások nemcsak a szív, hanem potenciálisan az agy egészségét is elősegítik

idézi Anne-Julie Tessier-t, a Harvard TH Chan School of Public Health munkatársát, a tanulmány egyik szerzőjét a 444.

A kutató rávilágított, az olívaolajat régtől szuperélelmiszernek tartják, amelynek fogyasztása egy egészséges értend részeként hozzájárulhat a hosszabb élethez is.

Az olívaolaj-szektornak is betett az aszály

Egyébként a jelentős tavalyi aszály Európa-szerte pusztító hatással volt az olajbogyó-termelő régiókra. Nem alakult kedvezően a betakarítási időszak, ami miatt csökkenhetnek a világ olívaolaj-készletei.

Az Institute of Services for the Agricultural and Food Market (Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szolgáltatások Intézete) szerint például a világ második legnagyobb olívaolaj-termelőjének számító Olaszországban az előző szezonok átlagához képest nagyjából 37 százalékkal kevesebb olajat fognak termelni a 2022/23-as szezonban. Azonban a többi nagy olívaolaj-termelő és exportáló ország (Görögország, Spanyolország és Portugália) is alacsony terméshozammal kalkulál.

A Filippo Berio becslései szerint a globális betakarítás csak körülbelül 2,6-2,7 millió tonna terméket jelent majd, ami 400 ezer tonnával kevesebb, mint egy átlagos jó termés. (…) 20 százalékkal kevesebb termékkel tervezünk, ami 30-50 százalékos áremelkedést fog eredményezni, az olaj típusától függően

- idéztük Dusan Kaljevicet, a Filippo Berio US vezérigazgatóját a tavasszal.

Európa a meghatározó

A nemzetközi árszintet leginkább az európai árak határozzák meg, lévén a legnagyobb termelők az EU tagállamai, valamint a legjelentősebb felhasználók is uniós államok. Az EU a világ teljes olívaolaj-termelésének a 67 százalékát adja. Az Unión belül a spanyol termelés messze a legnagyobb, körülbelül 1450 ezer tonna, őket követik az olaszok 270 ezer tonnával, majd a görögök jönnek nagyjából ugyanennyivel. Végül a portugálok számítanak még nagy termelőnek hozzávetőleg 100 ezer tonnával. Az EU adja a világ összfogyasztásának nagyjából 53 százalékát. A legnagyobb fogyasztók a görögök fejenként évente több mint 20 kilogrammal.

Ne hagyd ki!