Akár mésfélszeresére is drágulhat az olívaolaj
Fotó: Shutterstock

Jókora áremelést jósolnak az olívaolajat előállító cégek

Nagy károkat szenvedtek az aszály miatt az európai olívabogyó-termelők. Jóval kevesebb olívaolajat tudnak előállítani a 2022/23-as idényben, mint a korábbi szezonokban. Jelentős a globális hiány is, ezért tetemes áremelkedés várható.


Az olívaolaj-szektornak is betett az aszály

A jelentős tavalyi aszály Európa-szerte pusztító hatással volt az olajbogyó-termelő régiókra. Nem alakult kedvezően a betakarítási időszak, ami miatt csökkenhetnek a világ olívaolaj-készletei.

Az Institute of Services for the Agricultural and Food Market (Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szolgáltatások Intézete) szerint például a világ második legnagyobb olívaolaj-termelőjének számító Olaszországban az előző szezonok átlagához képest nagyjából 37 százalékkal kevesebb olajat fognak termelni a 2022/23-as szezonban. Azonban a többi nagy olívaolaj-termelő és exportáló ország (Görögország, Spanyolország és Portugália) is alacsony terméshozammal kalkulál.

A Filippo Berio becslései szerint a globális betakarítás csak körülbelül 2,6-2,7 millió tonna terméket jelent majd, ami 400 ezer tonnával kevesebb, mint egy átlagos jó termés. (…) 20 százalékkal kevesebb termékkel tervezünk, ami 30-50 százalékos áremelkedést fog eredményezni, az olaj típusától függően

- idézi Dusan Kaljevicet, a Filippo Berio US vezérigazgatóját az Agroinform.

Európa a meghatározó

A nemzetközi árszintet leginkább az európai árak határozzák meg, lévén a legnagyobb termelők az EU tagállamai, valamint a legjelentősebb felhasználók is uniós államok. Az EU a világ teljes olívaolaj-termelésének a 67 százalékát adja. Az Unión belül a spanyol termelés messze a legnagyobb, körülbelül 1450 ezer tonna, őket követik az olaszok 270 ezer tonnával, majd a görögök jönnek nagyjából ugyanennyivel. Végül a portugálok számítanak még nagy termelőnek hozzávetőleg 100 ezer tonnával. Az EU adja a világ összfogyasztásának nagyjából 53 százalékát. A legnagyobb fogyasztók a görögök fejenként évente több mint 20 kilogrammal.

Fejlesztésekbe menekülnek

A Filippo Berio Olaszország egyik legkelendőbb olívaolajmárkája. A klímváltozással járó problémák miatt a cégnél fókuszba kerültek a fenntarthatóságot célzó befektetések.

Kutatások révén igyekszünk elősegíteni az olajbogyó biológiai sokféleségét, többféle fajta termesztése révén, beleértve az ősi és az alulhasznosított fajtákat is, hogy olyan termékeny fajtákhoz jussunk, melyek jobban tolerálják az éghajlati szélsőségeket és ellenállóak a kórokozókkal szemben. Már 18, eddig alulhasznosított fajta mutatott nagy ellenálló képességet

- tette hozzá Kaljevic.

A Filipo Berio mellett a szektor más vállalatainál is jellemző az innováció. Sokan fektetnek például korszerű öntözőrendszerekbe, valamint megújuló energia-infrastruktúrákba manapság.

The Conversation

Ne hagyd ki!