Fele a termés a vártnak - több mint duplájára emelkedtek az árak
Fotó: Shutterstock

Felforgatta az időjárás az olívaolaj piacát

A klímaváltozás nagy hatással van a globális olívaolaj-piacra is. Miután a mediterrán országokban jelentkező szokatlanul száraz és forró időjárás felére csökkentette az olajbogyótermést, egy év alatt több mint a duplájára emelkedett az olívaolaj ára. Ráadásul nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben rendeződhet a piaci helyzet.


Elszállt az olívaolaj ára

Tonnánként 8900 dolláros rekordszintre emelkedett az olívaolaj világpiaci ára szeptember elejére az amerikai mezőgazdasági minisztérium jelentése alapján. A termék drágulás már augusztusban 130 százalékos volt éves alapon. A növekedést elsősorban a termelő országokban a klímaváltozásra visszavezethető extrém, forró, aszályos időjárás miatti olajbogyó-terméskieséssel magyarázzák a szakemberek.

Például a világ legnagyobb termelőjének számító Spanyolországban az idei volt az eddig mért harmadik legforróbb nyár. Emiatt az olívaolaj-termelésük a megszokott 1,3-1,5 millió tonnáról 610 ezerre esett. A CNBC által megkérdezett szakértő szerint hasonlóan rossza a helyzet a két másik nagy termelő Olaszországban és Görögországban is.

Ráadásul az olívaolaj miután egy év alatt több mint a duplájára drágult, annyira értékes lett, hogy egyre többen lopják. Például 50 ezer liter tűnt el belőle augusztus 30-án hajnalban a családi tulajdonban lévő Marin Serrano El Lagar olajmalomból, nagyjából 420 ezer euró értékben. Valamivel korábban pedig a terravernei malomból lovasítottak meg 6 ezer üveg extraszűz olívaolajat. A kár körülbelül 50 ezer euró.

A VG szerint a drágulás tovább folytatódhat, hiszen apadnak az olívaolaj-készletek. Sőt, a szintén jelentős termelő Törökország az árnövekedés miatt felfüggesztette az olívaolaj tartályos exportját november 1-jéig.

Idősek millióinak baján segíthet az olívaolaj

Egyébként azoknál, akik naponta több mint fél evőkanál olívaolaj-fogyasztanak, átlagosan 28 százalékkal csökken a demencia okozta halálozás valószínűsége azokhoz képest, akik nem, vagy csak ritkán élvezik az olajfajtát – derül ki a Harvard egyetem 90 ezer amerikai étrendjét és halálozási adatait vizsgáló, három évtizedes kutatómunka eredményeit összefoglaló jelentéséből.

A kutatásban résztvevők közül 4749-en haltak meg demenciához köthető betegségekben. Hozzáteszik, egyre nagyobb arányban fordul elő a memória és más mentális képességek gyengülése a fejlettebb országokban élőknél.

Kutatásunk eredményei alátámasztják a növényi olajokat, például az olívaolajat ajánló étrendi iránymutatásokat, és afelé mutatnak, hogy ezek az ajánlások nemcsak a szív, hanem potenciálisan az agy egészségét is elősegítik

idéztük Anne-Julie Tessier-t, a Harvard TH Chan School of Public Health munkatársát, a tanulmány egyik szerzőjét.

A kutató rávilágított, az olívaolajat régtől szuperélelmiszernek tartják, amelynek fogyasztása egy egészséges értend részeként hozzájárulhat a hosszabb élethez is.


Ne hagyd ki!