Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Hetek óta tart az esős idő, mutatjuk, lesz-e változás

Ma újabb országos eső érkezik, majd csökken a csapadékhajlam. November második feléhez képest enyhe marad az idő, de éjszakánként egyre többször hűl fagypont alá a levegő.


Lassan elég lenne az esőből, de…

A folytatásban is marad a változékony, többször csapadékos időjárás. Egymást követik az időjárási frontok Magyarország térségében, melyek közül a legtöbb csapadékot a ma érkezők hoznak. Szombattól csökken a csapadékhajlam, de kisebb eső a hétvégén és a jövő hét első felében is kialakulhat. A jövő hét közepéig nagy területen hullhat 5-20 mm csapadék, így nőhetnek a belvizes területek.

A hőmérséklet tovább közelíti az ilyenkor szokásos értékeket. Ma és a jövő hét első felében 6-12 fok közé melegszik a levegő, de a hétvégén csak 3-9 fokos maximumok lesznek jellemzők. Szombattól a kevésbé felhős és szeles országrészekben megjelennek az éjszakai fagyok. Országos fagy egyelőre nem valószínű. Szombattól várható napsütés is a részben felhős idő mellett. Egyelőre tartós köd nem valószínű - írja agrometeorológiai jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Így alakult az előző napok időjárása

A mögöttünk álló egy hétben is folytatódott a hetek óta tartó csapadékos, az átlagosnál több fokkal enyhébb időjárás. Sűrűn érkeztek az időjárási frontok nyugat felől hazánk térségébe, melyek gyakran hoztak esőt is, sőt egyes napokon zivatarok is kialakultak, melyek novemberben meglehetősen ritkán szoktak előfordulni. A legtöbb eső szombaton és ezen a héten kedden hullott. Az elmúlt tíz nap során nyugaton 15-20, másfelé 25-70 mm eső esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege Battonya térségének kivételével jócskán meghaladja a sokéves átlagot, nagy területen többszöröse annak. A 90 napos csapadékösszeg is egyre nagyobb területen mutat többletet hazánkban. A talaj felső 20 cm-es rétege országszerte, a fél méteres rétege az Alföld kivételével már telítetté vált. A mélyebb rétegek főleg az Alföldön még szárazak, viszont a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nagyon lassú, a csapadék gyorsabb ütemben érkezett, így az Alföldön már belvizes területek is kialakultak.

A hőmérséklet átlagosan mintegy 2 Celsius fokkal haladta meg a sokéves átlagot az elmúlt egy hetes időszakban, jellemzőek voltak a 10-15 fok közötti maximumok, de kedden délnyugaton 20 fok is előfordult. Csak a tartósan csapadékos napokon és a hidegfrontokat követően maradt 10 fok közelében, vagy kissé az alatt a legmelegebb órák hőmérséklete. Az éjszakák is jellemzően enyhék voltak, gyenge fagyok csütörtökön, vasárnap és kedd fordultak elő. Eddig az ősszel csak nagyon kevés fagyos nap fordult elő, és akkor is alig hűlt 0 fok alá a hőmérséklet.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetéseknek kedvez az esős és az enyhe idő, de a sok csapadék helyenként már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj.

A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot. Az árpára egyre többfelé jellemzőek a bokros állományok. A búza pedig 1-3 leveles, többfelé 3-5 leveles állapotban van a vetés időpontjától függően.

Ne hagyd ki!