Drágulnak a mezőgazdasági termékek a háború miatt, a búza is
Fotó:Shutterstock

Éhezni nem fogunk, de megfizetjük a háború árát

Közvetlenül nem gyakorol komoly hatást az orosz-ukrán háború a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari piacra, közvetetten azonban tovább növelheti az élelmiszerárakat - állapították meg az OTP Agrár szakértői friss elemzésükben.


Lesz, csak drágábban

A háborús helyzet miatt ellátási nehézségekkel nem kell számolni, mivel Magyarország a hazai ellátást nem befolyásoló kereskedelmet folytat Ukrajnával. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy Ukrajna nem csak a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, hanem a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a világ öt legnagyobb exportőre között van. Ukrajna az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, az uniós gabona- és növényi olajimport mintegy negyedét adja, beleértve a kukoricának csaknem felét. Az elhúzódó konfliktus tehát nem csak a helyi élelmiszertermelést, hanem a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat - írták.

Műtrágya

Emellett Európa gázellátását is veszélyeztetheti a háború és annak minden következménye. A földgáz árának további növekedése az energiaigényes termékek, például a műtrágyák előállítására is hatással lehet, ami szintén érinti a mezőgazdaságot. Sőt, bizonyos állattenyésztési ágazatokat is kihívás elé állíthat, valamint az élelmiszeripar egyes szakágazatai is jelentős mennyiségű földgázt használnak. Az OTP Agrár szakértői szerint Ukrajna jelentős részének orosz megszállása komoly hatást gyakorolhat a nemzetközi mezőgazdasági piacokra és a régió élelmezésbiztonságára is. A háború a régióban, amely komoly gazdasági szankciókkal is párosul megzavarhatja az élelmiszertermelést és azok kereskedelmét a régióban; egyes létfontosságú áruk (búza, napraforgó) globális készleteinek szűkülését eredményezheti; fokozhatja a búza, a kukorica és a napraforgóolaj jegyzését a határidős piacokon.

Megjegyezték, hogy a krízis súlyosbíthatja a globális élelmiszerinflációt, főleg azokban az országokban, amelyek folyamatos élelmiszerimportra szorulnak, például a Közel-Keleten.


Ne hagyd ki!