Egyre keresettebbek a jó minőségű magyar sütőtökök, mégis évek óta csökken a termőterülete Magyarországon. Ennek egyik oka lehet, hogy nem kedvez a hazai éghajlatváltozás a tökfélék termesztésének, ráadásul igen munkaigényes folyamat.
Csökken a sütőtökök termőterülete
A sütőtökök azok a tökfélék, amelyeket leginkább emberi étkezésre termesztenek, és jellemzően sütve fogyasztják. Ezek hosszú tenyészidejű növények, amelyeket teljes - vagyis biológiai és nem gazdasági - érettségükben takarítanak be ősszel, utána pedig sokáig elállnak.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint körülbelül 1464 hektáron termesztenek tököt Magyarországon. A terület mérete csökkent az előző évhez képest, hiszen tavaly 1770 hektáron gazdálkodtak az őszi növénnyel a területalapú támogatási statisztikák alapján. A hazai termelés éves szinten 35-40 ezer tonna között mozog. Tökexportunk gyakorlatilag nincs, de az importunk is elenyésző: néhány száz tonna volt az elmúlt években – írja az Agrárszektor.
A NAK szerint annak ellenére csökken a sütőtökfélék termőterületeinek a mérete, hogy a fogyasztásuk évről évre növekszik. A kínálatban két tökfajjal találkozhatunk. Az egyik az óriás tök, ilyen például a Nagydobosi, a Muscade de Provance (muskotályos sütőtök), illetve a hokkaidó tök. Emellett népszerűek a pézsmatökök, más néven sonkatökök, melyek leginkább hosszúkás, megnyúlt formájúak, édes húsúak, ám rövidebb ideig tárolhatók. Ilyenek a kanadai típusú tökök és az úgynevezett "butternut" típusú tökök.
Gyengébb a termés, de nem toronymagas az ár
Az idei időjárás nem kedvezett a tökféléknek sem Magyarországon. A csapadékhiány és a forró nyár is rányomta a bélyegét a termésre, így visszaesett a megtermelt mennyiség. A tök termesztése ráadásul igen munkaigényes.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszer adatai szerint a vidéki kiskereskedelmi piacokon 300-400 Ft/kg-be kerül a sütőtök. A vidéki nagybani piacokon pedig 150-200 Ft/kg az árszint. Emellett például a Spar online üzletében 439 Ft/kg a nagydobosi sütőtök ára.
Növekszik a tökmagolaj hazai kereslete is
Az étkezési tök mellett olajtököt is termesztenek Magyarországon (valamint takarmányként is hasznosítanak tököt). Ennek a termesztése is igen munkaigényes, hiszen a szántást leszámítva a legtöbb munkafolyamatot jellemzően kézzel végzik. A betakarítás után a tökmag olajsajtoló üzembe kerül, ott készül el a végtermék.
Az elmúlt évek időjárása az olajtöknek sem kedvezett, ezért jelentősen drágult a tökmagolaj. Jelenleg a hidegen sajtolt olaj literjéért 7500-8500 forintot kérnek a termelők a fogyasztóktól, de az üzletekben a literár többnyire meghaladja a 10 ezer forintot.