Ilyen bolti árak mellett érdemes lehet otthon termeszteni a zöldségeket
Fotó: Shutterstock

13 zöldség, amelyekkel márciusban kezdődik a kiskerti munka

Jellemzően márciusban kezdődik az otthoni keretekben a metszés, az ültetés és a palántázás (bár a hűvös időjárás még okozhat nehézségeket). Mutatunk 13 zöldséget, amelyek ültetésének/palántázásának most jött el az ideje.


Márciusi ültető/palántázó munka otthon

Amennyiben valaki palántázásra adja a fejét márciusban, érdemes figyelni rá, hogy melegebb, de sötétebb helyen legyen a vetemény. Viszont az első csíralevelek megjelenése után a hajtások fényt és alacsony hőmérsékletet igényelnek. Kedvező lehet ilyen módon kezdeni csíráztatni olyan növényeket, mint például a padlizsán, a bazsalikom, a csemegepaprika, a citromfű, a rozmaring, a zsálya, az oregánó vagy a kakukkfű, illetve a melegházi nevelésre szánt uborka, valamint paradicsom. De felsorolunk összesen 13 zöldséget, amelyekkel érdemes foglalkozni ebben a hónapban.

1. Sütőtök: A sütőtök magjait március végén, április elején kell elültetni. A palántákat május közepétől, a fagyosabb napok elmúltával lehet kihelyezni. A sütőtök nagyobb teret és meleget igényel a megfelelő növekedéshez - írja a balconygardenweb.

2. Paradicsom: A magokat bent érdemes elvetni kettesével, nedves palántafölddel feltöltött kisebb cserepekbe. A paradicsommagok ne kerüljenek mélyre.

3. Paprika: A március közepi szabadföldi kiültetéshez a vetést a palántákhoz március 5-20. között célszerű elvégezni meleg és világos helyen.

4. Padlizsán: A padlizsánt beltéren, márciusban lehet elkezdeni magról termeszteni. Ha kint felmelegedett a talaj, érdemes kiültetni. Jó vízelvezetésű talajt és elegendő napfényt igényel.

5. Borsó: A borsóval is márciusban kezdődik a munka, de közvetlenül a kertben, ha beköszönt a tavaszias, meleg időjárás. A hűvösebb hőmérsékletet és a részleges árnyékot kedveli.

6. Káposzta: A káposztának jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talajra van szüksége. Ebben a hónapban jól ültethető, hiszen napsütést igényel, de jól bírja a hűvösebb időjárást is.

7. Fokhagyma: Néhány gerezdre vágott fokhagymát ültessük el nagyjából 3 centiméter mélyre nedves és jó vízelvezetésű talajba.

8. Hagyma: Ültessük ki a palántákat nagyjából 1-2 centiméter mélyre. A talaj nedves legyen, de ne legyen túl vizes. Emellett igényli a napfényt is.

9. Saláta: Tökéletes a márciusi ültetésre. Szintén jó vízelvezetésű talajra és komposztra van szüksége.

10. Spenót: Szintén márciusban lehet termeszteni. Jó vízelvezetésű, komposzttal vagy más szerves anyagokkal dúsított talajt kedvel.

11. Burgonya: Ugyanúgy komposzttal vagy más szerves anyagokkal dúsított, jó vízelvezetésű talajt igényel. Szereti a napos kerteket.

12. Karfiol: Január végén, február elején ültethetjük szaporítóedénybe. Később érdemes egyszer vagy kétszer átültetni a kikelt növényt nagyobb cserépbe. Jellemzően április végén kerülhet szabadföldbe, de széltől és fagytól védett helyre akár 1-2 héttel korábban is.

13. Hónapos retek: Termesztése egy enyhébb február végén, március elején kezdődhet. Nagy a hidegtűrése és gyorsan fejlődik, ezért a fóliás termesztésben sokan előveteményként ültetik.

Ne hagyd ki!