A britek jó régóta dolgoznak azon, hogy elhagyják az Európai Uniót, emiatt a Brexit témája unalmassá vált. Egy azonban biztos: 2021. január 1-től gyökeresen megváltozik a szigetországgal folytatott kereskedelem!

Ettől az időponttól kezdve Nagy-Britannia már nem tagja a nagy európai közös piacnak, az onnan érkező áruk importnak, az oda szállítottak exportnak minősülnek. Mivel az ott élő sokszázezer magyar állampolgár miatt sok magyar cég üzletel Nagy-Britanniával, lássuk mit kell tenni, hogy az üzletmenet zavartalan maradjon!

Mi történik, ha a britek megállapodnak az EU-val a kilépésről?

  • -vámazonosító számmal (EORI-szám) kell rendelkezni, hogy kereskedni lehessen
  • -vámáru nyilatkozatot kell benyújtani, akár exportról, akár importról van szó
  • -figyelni az áfabevallásra, az importra ugyanis más szabályok vonatkoznak

Mi történik, ha nincs egyezség Brüsszel és Nagy-Britannia között?

  • -a fenti teendők akkor is megmaradnak
  • -az export és az import után vámot is kell fizetni
  • -egyes termékcsoportoknál korlátozhatják a Nagy-Britanniába be – és kivihető mennyiséget
  • -bizonyos termékek behozatalához különleges engedélyekre lehet szükség
  • -a vámeljárások lebonyolítására pénzügyi képviselőt kell fogadni

Ha a brit kilépés miatt egy magyar vállalkozásnak megugrik az importja, akkor érdemes vámhatósági engedélyt kérni, hogy a telephelyén is elvégezhesse a vámkezelést és időszakosan is benyújthassa az árunyilatkozatokat. Jó megoldás lehet az Engedélyezett Gazdálkodó (AEO) minősítés megszerzése is, mert ezzel a státusszal az importáfát önadózóként lehet megfizetni.

Egy jó hír a végére: a jövedelemadó kérdését a Brexit nem érinti, mivel Magyarország és Nagy-Britannia korábban már kötött kettős adóztatás elkerülő egyezményt, ami a felek uniós tagságától függetlenül érvényes!


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!