Nem más beszélt erről a lehetőségről, mint az Európai Központi Bank elnöke!

Digitalizálódó pénzvilág

Látva a bitcoin és a többi kriptodeviza sikerét, egyre több technológiai cég, bank, sőt egyes országok is gőzerővel dolgoznak saját digitális fizetőeszközük létrehozásán. A legismertebb ilyen projekt a Facebook saját pénze a Libra, de a hírek szerint Kína digitális jüan bevezetésén fáradozik. Felvetődött, vajon az EU-ban használt euró mikor digitalizálódhat? Ha röviden szeretnénk válaszolni, nem mostanában fog és aligha fog teljesen átalakulni.

Nem veszélyes?

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke lehűtötte a kedélyeket, ugyanis kijelentette: idén áprilisban dől el, hogy egyáltalán lépnek-e valamit a kérdésben? Merthogy az sem biztos, hogy egyáltalán történik-e valami, de ha igen, akkor az euró digitalizációja évekig fog tartani. Merthogy egy csomó kérdést kell tisztázni. A technikai kérdéseken túl például azt is, hogy a lépés nem veszélyezteti-e a hagyományos pénzügyi rendszert? Ha pedig egyáltalán lesz digitális euró, akkor is lesznek bankjegyek, de még nem tartunk itt – hangsúlyozta Christine Lagarde.

Magyarország kivár

Nekünk magyaroknak nem csak a digitális, de a hagyományos euróra is várnunk kell. Bár Magyarország az uniós csatlakozástól vállalta a közös pénz bevezetését, ám még évekre vagyunk ettől. Egyrészt a csatlakozás feltételéül megszabott gazdasági feltételeket sem teljesítjük, másrészt a politikai akarat sincs meg erre. A forint euróval szembeni folyamatos gyengülésével ugyanis javítható az ország versenyképessége és a költségvetés is plusz bevételekre tehet szert. A magyar lakosság is megosztott a kérdésben: a felmérések szerint az emberek fele szeretne csak a közeljövőben euróval fizetni.

The Conversation

Friss

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!