Már ebben a hónapban érkezhet a várva várt uniós szabályozás
Fotó: Shutterstock

Szabályozhatja az EU a kriptoeszközök piacát

Már márciusban megszülethet az uniós rendelet, mely szabályozhatja a kriptoeszközök piacát. Az új jogszabályok tisztább jogi környezetet teremthetnek a kriptopiac szereplőinek.


Hamarosan megérkezhet a várva várt uniós rendelet a kriptopiac szabályozására

Az Európai Unió néhány tagállamában érvényben vannak célzott jogszabályok a kriptopiacra vonatkozóan, azonban egységes, uniós szabályozás eddig nem történt. Viszont Pajor Dávid ügyvéd, a PwD Consulting szakértője szerint egy valószínűleg ebben a hónapban érkező, a kriptoeszközök piacára (MiCA) vonatkozó új rendelet ezen változtatni fog.

Az új szabályozás a „stabil kriptopénzekre”, a piacterekre és az eszközöket kezelő pénztárcákra fog koncentrálni. Védeni fogja a befektetőket, és segítheti a pénzügyi stabilitás megőrzését. Egyúttal támogathatja az ágazati innovációkat és növelheti a szektor vonzerejét.

Például a jövőben a kriptoeszköz-szolgáltatóknak szigorú szabályokat kell betartaniuk az ügyfeleik pénztárcájának védelme érdekében. Egyúttal felelőségre lehet őket vonni, ha elveszítik a befektetők kriptoeszközeit.

Pénzügyi intézményrendszer lép be a képbe

Pajor Dávid a Napi.hu-nak elmondta, az új szabályozás egy pénzügyi intézményrendszert is bevon a kriptoszektor működésébe, bár annak decentralizáltsága megmarad. Például szigorúbb lesz a befektetési szolgáltatások engedélyezési rendszere.

Tavaly Magyarországon bevezették a kripto-tevékenységekből származó jövedelmek 15 százalékos kedvezményes adókulcsát, és ezt a jogszabályt a piaci szereplők örömmel fogadták, jónak tartották és tartják

- nyilatkozta a szakember.

Hozzátette, a MiCA-rendelet valódi megoldást és egységes szabályozást jelenthet az Unióban. Hasonlóra az Egyesült Államokban sincs példa, ahol eltérő szabályok vannak érvényben a kriptopiacra a különböző államokban.

Összeomlás a kriptopiacon

Beszakadt a kriptovaluták piaca az elmúlt hónapokban. A piac drámai zuhanását a szakértők leginkább a szabályozatlanságával és az Egyesült Államok évtizedes csúcsot jelentő inflációs adataival magyarázzák. Emellett a kriptotőzsde néhány meghatározó szereplője is nehéz hónapokon van túl, így sorra kellett drasztikus intézkedéseket hozniuk a túlélésük érdekében, például tömeges elbocsátásokat bejelenteniük. Van, akiknek így sem sikerült a túlélés.

A kriptopiac az eddigi csúcsát 2021 novemberében érte el. A legnagyobb piaci összértékkel rendelkező kriptovaluta, a Bitcoin (BTC) ára akkor meghaladta a 67 ezer dollárt, amíg a második helyen álló Ethereumé (ETH) a 4800-at. Azóta a valuták értéke jelentősen csökkent. Napjainkban a BTC-vel 22-23 ezer dollár körül kereskednek, az ETH értéke pedig 1600 dollár környékén mozog. A kriptopiac teljes kapitalizációja nagyjából harmadára csökkent 12 hónap alatt.


The Conversation

Ne hagyd ki!