Emelik a diákhitel kamatát
Fotó: Shutterstock

Ennyivel emelik a szabad felhasználású diákhitel kamatát

A kormány csütörtök este közétett rendelete értelmében a diákhitel szabad felhasználású formájára a jelenlegi 4,99 százalék helyett 7,99 százalék kamatot kell fizetni az év végéig – írja a Bank360.hu.


A lakossági jelzálogkölcsönökre és a kkv-s hitelekre vonatkozó kamatstopot követően tavaly decemberben a kormány a diákhitelre is kamatsapkát húzott: a szabad felhasználású, Diákhitel1 konstrukció kamatát rögzítette 2023. június 30-ig az akkor érvényes, 4,99 százalékos szinten. (A Diákhitel2, amely a képzések költségeinek a fedezésére vehető fel, továbbra is kamatmentes maradt.) A kormány a csütörtök este a Magyar Közlönyben közzétett rendeletében ezt a 4,99 százalékos kamatot emelte meg júliustól 7,99 százalékra. Ez 2023. december 31-ig lesz érvényes, olvasható a szakportál cikkében.

A szabad felhasználású diákhitel kamata 2022. július 1-jétől emelkedett 1,99 százalékról 4,99 százalékra. A Diákhitel Központ oldalán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumra hivatkozva azt közlik, hogy a jelenlegi szabályok szerint egyébként 14 százalékra kellett volna emelni a kamatot az aktuális referenciamutatók alapján

A Diákhitel1-et a felsőoktatásban tanulók tudják igényelni, havonta 15-150 ezer forint közötti összegben, a folyósítás pedig történhet havonta vagy félévente egy összegben is. A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése után kell elkezdeni. A futamidő sem fix, a törlesztőrészleteket minden esetben az aktuális jövedelem alapján határozzák meg.


Ne hagyd ki!