Ha nem tudod saját zsebből kifizetni a felújítás költségét, már vehetsz fel rá 3 százalékos kamatozású kedvezményes hitelt!


​Segít a hitel!

Január 1-től legfeljebb 3 millió forint állami támogatást kaphatnak a gyermeket nevelő családok otthonunk korszerűsítéséhez. Az állam a támogatást a munkák elvégzése után, utólag fizeti ki. Akad azonban Magyarországon jócskán olyan család, ahol előre nem tudják kifizetni a felújítás költségét. Nekik lehet megoldás a fix 3 százalékos kamatozású otthonfelújítási hitel. Ilyen címen

legfeljebb 6 millió forintot lehet igényelni a bankoktól és törlesztésére 10 év áll az adósok rendelkezésére.

​Kik igényelhetik?

A sikeres igényléshez a reménybeli adósnak több feltételt is teljesítenie kell. Legalább egy éve fizetnie kell a tb-t, a felújítandó ingatlan felének az ő tulajdonában kell lennie, legalább egy éve ott kell élnie, nem lehet köztartozása.

​Hova forduljak?

A kedvezményes otthonfelújítási hitel február 1-től igényelhető. Jelenleg öt banknál (Erste, Gránit Bank, K&H, OTP és Takarékbank) kapható, de biztosra vehető, hogy hamarosan más bankok is forgalmazzák majd. A kamat mindenhol ugyanannyi, 3 százalék.

Ha a maximumot, 6 millió forintot kérünk 10 évre kölcsön, akkor a törlesztőrészlet havi 57-58 ezer forint lesz.


A bankok a futamidő és az elérhető hitelösszeg területén versengenek. A legrövidebb futamidőt, mindössze egy évet, a Takarékbanknál elérhető, a legkisebb hitelösszeg, félmillió forint, az OTP-nél van. Ezen felül azért is érdemes tanulmányozni a bankok ajánlatait, mert kedvezményeket kínálnak a náluk eladósodónak.

​Van egy bökkenő!

Elképzelhető, hogy nem kaphatja meg a család az otthonfelújítási hitelt akkor sem, ha egyébként a támogatásra jogosult – figyelmeztet elemzésében a bankmonitor.hu.

Egy pénzintézet ugyanis jellemzően nem nyújt hitelt olyan ingatlanra, amelyet egy másik bank zálogjoga már terhel.

A megoldás erre a problémára a személyi kölcsön lehet. Az is könnyek elképzelhető, hogy a 6 millió forintos összeghatár nem elégséges, vagy épp a maximális futamidő – 10 év – bizonyul túl rövidnek. (Ez utóbb akkor lehet probléma, ha a jövedelem nem bírja el a 6 millió forint hitelösszeghez tartozó 58 ezer forintos törlesztőrészletet.) Ebben az esetben piaci kamatozású lakáshitellel érdemes finanszírozni a munkálatokat.


Friss

Fotó:123RF

Varga Mihály elárulta, mi lesz az adócsomagban, a kriptodevizások is örülhetnek

A hamarosan az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslat legfontosabb elemeit ismertette a pénzügyminiszter a közösségi oldalán közzétett videóban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!