Elektromos autók akkumulátor Ács katódgyár
Fotó: Shutterstock

Elindult a hazai gigagyár építése

Megszerezte az összes szükséges engedélyt, és hivatalosan is megkezdte a kínai tulajdonú Bamo Technology Hungary Kft. Ácson a katódgyár építését. 41 ezer négyzetméteren évente 50 ezer tonna katódanyagot állít elő e-autók akkumulátoraiba.


Az 1,3 milliárd eurós (520 milliárd forint) beruházással épülő katódanyag-gyár évi 100 ezer tonna gyártási kapacitással számol, ami napi 25 kamionos forgalmat jelent alapanyagokkal és végtermékekkel együtt. Az üzemcsarnok 41 ezer négyzetméteres lesz, ahol 900 alkalmazott dolgozik majd. A gyár évente 50 ezer tonna katódanyagot állít elő, melyet gépjárművek elektromos akkumulátoraiban használnak fel. Egy év múlva indul a próbaüzem.

A négy legnagyobb magyar gyár között lehet

Az ácsi gyár éves árbevétele a 2026-os indulás után várhatóan 4 milliárd euró, azaz 1500 milliárd forint lesz.
A magyarországi gyárak között ennél csak a győri Audi, a gödi Samsung és a kecskeméti Mercedes forgalma nagyobb - írja a Portfolio.

Ezt teszik a környezetvédelemért

A cég képviselője közölte, a térség víziközmű-hálózatának felújítására 27 milliárd forintot fordítanak, egy új szennyvíztisztító telep is épül kétszeres kapacitással. Emellett 17 milliárd forintból fejleszti az úthálózatot a Magyar Közút, valamint kerékpárút is épül Bana és Ács között. Ezen kívül havonta publikálják a város Facebook-oldalán a különböző anyagok és környezeti tényezők mérésének eredményeit.

Ne hagyd ki!