Fenntartható, klímabarát szemüvegek és mindegyik teljesen egyedi - a kép illusztráció
Fotó: Shutterstock

Egyedi és bio, nagy dobás a napszemüvegek piacán

Az olasz bionapszemüvegek az élettartamuk lejártával teljesen újrahasznosíthatóak, akár új napszemüvegek is készíthetők belőlük. A feltalálójuk jelentős piaci rést lát a termékeinek.


Teljesen környezetbarát a szemüveg

Az olasz Cinzia Ferrari biodesignnal foglalkozik. Az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy fotoszintetizáló cianobaktériumokkal képes lehet napszemüvegeket gyártani. Az egysejtűek segítségével teljesen fenntartható szemüvegkereteket hozott létre, tehát a gyártásuk és az élettartamuk végén sem keletkezett hulladék. Az elhasznált szemüvegek teljes mértékben újrahasznosíthatóak, akár új napszemüvegek gyártásához is felhasználhatóak – írj a Rakéta.hu.

Ferrari egyébként jelentős piaci rést lát az új terméke számára, mivel véleménye szerint a klímaváltozás hatására növekvő UV-sugárzás miatt egyre kelendőbbek lesznek a napszemüvegek. Különösen azok, amelyek gyártása nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz és valamennyire ellensúlyozza az iparág károsanyag-kibocsátását.

A hölgy koncepcióját idén a Green Product Awardon is díjazták.

A gyártás folyamata

Ferrarai a cianobaktériumok biomineralizációját használta fel a keretek gyártásához. Ezen reakció során - a fotoszintézisnek köszönhetően - a szén-dioxid felszívódik, a keletkező ásványi csapadék pedig szilárd anyagot hoz létre. Hasonló folyamat ez például a csontok, a fogak, a vesekő képződéséhez, vagy a kagylóhéjak és a korallvázak kialakulásához.

A biodesigner ötlete - az elmondása szerint - a Coloradói Egyetem hasonló eljárásán alapul, mellyel építési téglákat hoznak létre. Az olasz kutató projektje egyébként a CyanoFabbrica nevet kapta.

Mivel a szemüvegkereteket baktériumok segítségével növeszti, ezért a dizájnjukat nagyban befolyásolják az egysejtűek által létrehozott struktúrák, ezért minden napszemüveg egyedi és megismételhetetlen. A színük kialakításához is gyakran a cianobaktériumok pigmentjét, a fikocianint használják fel.

Új műanyagokat fejlesztettek ki kutatók

Néhány hónapja számoltunk be arról is, hogy cukoralapú anyagokat használtak plasztikmásolatok előállításához amerikai és brit kutatók. Az eredmény kettő, környezetbarát műanyag lett, különböző, de előnyös tulajdonságokkal. Az egyik rugalmas, mint a gumi, amíg a másik „szívós” és könnyen alakítható, akárcsak a legtöbb kereskedelemi műanyag.

A kutatók az új polimercsalád létrehozásához cukoralkoholból készülő izoididot és izomannidot használtak fel. Az izoidid alapú anyag a hagyományos műanyagokra jellemző merevséget és alakíthatóságot mutat, továbbá teherbírásban is hasonló a kiváló minőségű, gépészetben használt műanyagokhoz, mint amilyen például a Nylon 6. Az izomannid pedig rendkívül rugalmas, és deformálás után is visszanyeri az alakját.

Az új anyagok gyártási költségei azonban még nem elég alacsonyak. Továbbá a műanyagok lehetséges környezeti hatásait még tanulmányozni kell. Viszont az is előfordulhat, hogy hosszú távon kiváltják a természetben lassan lebomló, petrolkémiai eredetű műanyagokat.

Ne hagyd ki!