Már cukorból és paradicsomból is készíthető műanyag
Forrás: Shutterstock

Már cukorból és paradicsomból is készül környezetbarát műanyag

Fenntartható nyersanyagból, azaz cukorból sikerült újrahasznosítható műanyagokat létrehoznia a Birminghami Egyetem és a Duke Egyetem kutatóinak. Emellett azonban paradicsomból is készítettek műanyagot a közelmúltban spanyol tudósok.


Új műanyagokat fejlesztettek ki kutatók

Cukoralapú anyagokat használtak plasztikmásolatok előállításához amerikai és brit kutatók. Az eredmény kettő, környezetbarát műanyag lett, különböző, de előnyös tulajdonságokkal. Az egyik rugalmas, mint a gumi, amíg a másik „szívós” és könnyen alakítható, a legtöbb kereskedelemi műanyaghoz hasonlóan – írja a storeinside.hu.

A kutatók az új polimercsalád létrehozásához cukoralkoholból készülő izoididot és izomannidot használtak fel, amelyeket merev atomgyűrűk alkotnak. Az izoidid alapú anyag a hagyományos műanyagokra jellemző merevséget és alakíthatóságot mutat, továbbá teherbírásban is hasonló a kiváló minőségű, gépészetben használt műanyagokhoz, mint amilyen például a Nylon 6. Az izoidid és az izomannid ugyan csak kettő kötés térbeli orientációjában különbözik egymástól, az utóbbi azonban rendkívül rugalmas, és deformálás után is visszanyeri az alakját. Az új anyagok ráadásul a kiemelkedően jó mechanikai tulajdonságaikat porítást és hőkezelést követően is megőrzik – írja a portál.

Az új anyagok gyártási költségei azonban még nem elég alacsonyak. Továbbá a műanyagok lehetséges környezeti hatásait még tanulmányozni kell. Azonban az oldal szerint akár az is előfordulhat, hogy hosszú távon kiváltják a természetben lassan lebomló, petrolkémiai eredetű műanyagokat.

A kutatásban résztvevő egyetemek már benyújtottak a szabadalmi kérelmüket a találmányukra. Jelenleg pedig olyan ipari partnerek után kutatnak, akiket érdekelhetnek az általuk feltalált anyagok

Paradicsomból is készül műanyag

Spanyol kutatók is értek el hasonló sikereket a közelmúltban. Ők cellulózt vontak ki a paradicsomkészítmények (például a ketchup) gyártása során hulladéknak számító paradicsomszárból, levelekből és paradicsomhéjból. Ebből készítettek átlátszó műanyagfóliát. Az új bioműanyag a hagyományos, kereskedelmi forgalomban kapható műanyag csomagolóanyagokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Előnye azonban, hogy egy hónap alatt lebomlik a tengerben. A kőolajszármazékokból gyártott fóliák bomlási ideje ezzel szemben 450 év.

A fejlesztő malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézet a bioműanyaggal kapcsolatosan elmondta, hogy egy olyan antibakteriális és bioaktív anyagokkal és antioxidánsokkal módosítható anyag született, amely alkalmas akár élelmiszerek csomagolására is.

A kutatók szerint a paradicsom felhasználásával készült bioműanyagot akár víztaszítóvá, fluoreszkálóvá, gyöngyházfényűvé, különböző színűvé és árnyalatúvá lehet alakítani. A fólia emellett „okos csomagolás" készítésére is használható. Ha ételt csomagoltak bele és elveszíti eredeti színét, az azt jelzi, hogy nedvességet szívott magába, ezért romlott a szerkezete és antioxidáns tulajdonsága.

Emellett bevonható vele konzervdobozok belseje is, hiszen segíti a fémet, hogy ne rozsdásodjon, valamit ne érintkezzen az élelmiszerrel. Az anyag ráadásul nem lép kémiai reakcióba a konzervben tárolt élelmiszerrel.

A kutatók bíznak az anyag sikerében, azonban kételkednek benne, hogy egyhamar használni fogja az ipar. Véleményük szerint olyan gépek kialakítása, amelyek ezt a bioműanyagot üzemi mennyiségben létrehozza, igen költséges lehet.

Ne hagyd ki!