Búcsút mondhatunk gyerekkorunk olcsó házi frissítőjének

A jelenlegi három-négyezer forintál valószínűleg már nem lesz olcsóbb a málna kilója. Jelentősen visszaesett a megtermelt mennyiség Magyarországon, már a hazai igényeket sem fedezi.


Az 1990-es években még 27 ezer tonna málna termett itthon egy évben, ma azonban már alig ezer tonnát szednek le a termelők évente, kevesebb mint 200 hektár területen

- mondta Hunyadi István, a FruitVeb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak.

Nem szereti a málna a nagy meleget

Egyrészt a klimatikus változások már nem igazán teszik lehetővé, hogy a hazánkban használt fajtákkal hasznot termelően lehessen dolgozni, ugyanis a málna hidegebb éghajlatra való gyümölcs, nem szereti a nagy meleget. Másrészt egyre nehezebb megtalálni a megfelelő minőségű és mennyiségű munkást a betakarítási feladatok elvégzéséhez.

Hunyadi István nem tartja elképzelhetőnek, hogy Magyarországon teljesen megszűnik a málnatermesztés, annak a lehetőségét viszont nem zárja ki, hogy még tovább csökken az itthon megtermelt mennyiség.

Miután három-négyezer forintos kilónkénti árakat lehet látni, jellemzően már csak 125 vagy 250 grammos kiszerelésben értékesítik a málnát, de ettől nem lesz olcsóbb. A Magyarországon megtermelt málna nem fedezi a hazai igényeket, ezért Chiléből, Peruból, Olaszországból, valamint Spanyolországból érkező málnák kerülnek a magyar boltokba. Ki fog ebből házi málnaszörpöt készíteni?


The Conversation

Ne hagyd ki!