A jelenlegi három-négyezer forintál valószínűleg már nem lesz olcsóbb a málna kilója. Jelentősen visszaesett a megtermelt mennyiség Magyarországon, már a hazai igényeket sem fedezi.


Az 1990-es években még 27 ezer tonna málna termett itthon egy évben, ma azonban már alig ezer tonnát szednek le a termelők évente, kevesebb mint 200 hektár területen

- mondta Hunyadi István, a FruitVeb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak.

Nem szereti a málna a nagy meleget

Egyrészt a klimatikus változások már nem igazán teszik lehetővé, hogy a hazánkban használt fajtákkal hasznot termelően lehessen dolgozni, ugyanis a málna hidegebb éghajlatra való gyümölcs, nem szereti a nagy meleget. Másrészt egyre nehezebb megtalálni a megfelelő minőségű és mennyiségű munkást a betakarítási feladatok elvégzéséhez.

Hunyadi István nem tartja elképzelhetőnek, hogy Magyarországon teljesen megszűnik a málnatermesztés, annak a lehetőségét viszont nem zárja ki, hogy még tovább csökken az itthon megtermelt mennyiség.

Miután három-négyezer forintos kilónkénti árakat lehet látni, jellemzően már csak 125 vagy 250 grammos kiszerelésben értékesítik a málnát, de ettől nem lesz olcsóbb. A Magyarországon megtermelt málna nem fedezi a hazai igényeket, ezért Chiléből, Peruból, Olaszországból, valamint Spanyolországból érkező málnák kerülnek a magyar boltokba. Ki fog ebből házi málnaszörpöt készíteni?


The Conversation

Friss

A két tesó csípős cukorkákkal robbantott bankot

A 26 éves JJ és a 19 éves Rudy Jimenez élete egyetlen év alatt olyan fordulatot vett, amelyre egyikőjük sem számított. Az Egyesült Államokban, Houston közelében élő mexikói testvérpár mellékesként indított el egy kis online webshopot, amely csupán 12 hónap több mint 30 milliós bevételt generált.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy megnyerő önéletrajz érdekében kerüld el ezt a 6 bakit!

Manapság fontosabb, mint valaha, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod. Hiába áll rendelkezésre az interneten CV készítési útmutatók tömkelege, sokan mellényúlnak. Nézzük, mire érdemes figyelni az önéletrajz elkészítésekor!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: NeONBRAND on Unsplash

Lehet, hogy büdös, de jól fizet a kukabúvárkodás

Míg a legtöbb ember sportol vagy zenél a szabadidejében, addig a New York-ban élő Sheffield házaspár járja a környéket, és szemetesekre vadászik. Az érdekes hobbi havonta 900 ezer forintot hoz a házaspárnak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!