Vulkánok menthetik meg a környezetet a Bitcointól

A vulkánok lankáin nemcsak a szőlő, a pénz is szépen terem

El Salvador lett a világ első országa, amely hivatalos fizetőeszközként jegyezte be a Bitcoint. Az ország vezetői óriási potenciált látnak a valutában. Most azt találták ki, hogy a vulkánok erejét használják arra, hogy kiaknázzák a Bitcoinban rejlő lehetőségeket, s közben csökkentsék a valuta környezetre gyakorolt káros hatását – írja a Reuters.


Ahogyan szépen haladunk előre az időben, úgy a kriptovaluták hatásairól is egyre többet tudunk meg. Sokáig csak arról lehetett olvasni, hogy milyen jó a blokklánc technológia, hiszen nem szükséges egy központi irányító szerv, például egy bank, vagy egy kormányzati intézmény a tranzakciók lebonyolításához. Ráadásul a kripto-ügyletek sokkal gyorsabban és biztonságosabban lezavarhatóak, mint a hagyományos pénzügyi tranzakciók. Persze a kormányok aggodalma nem maradt el, így folyamatosan azon dolgoznak, hogy valamilyen úton-módon megregulázhassák a digitális fizetőeszközök világát. Érdekes módon nem a vezető hatalmak egyike, hanem El Salvador döntött úgy a világon elsőként, hogy hivatalos fizetőeszköznek minősíti a Bitcoint. Szakértők szerint azonban ez nem is olyan meglepő.

Feltörekvő országok reménymorzsája

Sokszor panaszkodunk a kormányra és a bankokra, de az az igazság, hogy közel sem vagyunk olyan rossz helyzetben, mint a harmadik világbeli országok. Ezeknek az államoknak egy részében a politikusok és az oligarchák uralják a pénzmozgásokat, ami ellehetetleníti a kisebb szereplők boldogulását. Egy ilyen országban forradalommal felérő változásokat hozhat a Bitcoin. A Bitcoinnal egyszerűbb a cégalapítás, az export és az import is. Továbbá rengeteg vállalat profitálhat a blokklánc hálózat üzemeltetéséből. Ez pedig az életszínvonal javulásához vezet.

El Salvador elnöke, Nayib Bukele is pontosan így gondolja, így nem is habozott sokáig a Bitcoin elfogadásával. Azonban tisztában van a technológia környezetszennyező hatásával, de erre is kitalált egy megoldást.

Vulkanikus fizetőeszköz

A Bitcoin üzemeltetéséhez szükséges blokklánc hálózat globális szén-dioxid kibocsátása már elérte a 60 millió tonnát. Ez körülbelül 9 millió autó kibocsátásának felel meg. Nayib Bukele úgy döntött, előnyt kovácsol országa természeti adottságaiból.

A vulkánok erejét használja fel a Bitcoin üzemeltetéséhez szükséges elektromos energia előállítására.Az elnök megosztott egy videót, amelyben egy hőszivattyúhoz hasonló cső látható, amely óriási mennyiségű vízpárát lő ki magából. A politikis azt írta, hogy a mérnökei olyan kutat ástak, amely a vulkán geotermikus energiáját megregulázva 95 megawattnyi, 100 százalékban tiszta, zéró-emissziós energiát tud termelni. Azt is hozzátette, hogy egy Bitcoin-bányászati központot épít a vulkán köré, amit az említett geotermikus energiával fog üzemeltetni. Ezzel kiküszöbölné a kriptovaluta környezetkárosító hatását.

Ne hagyd ki!