Vízcsepp egy falevélen, a Facebook is ilyen tiszta vizet fog csinálni
2020-ban a Facebook nagyjából 3,7 millió köbméter vizet használt fel az adatközpontjaiban működő számítógépek hűtésére. A cég bejelentette, a következő években arra fog törekedni, hogy több vizet tisztítson meg, mint amennyit működéséhez felhasznál.


Vízzel a klímaváltozás ellen

A Facebook elsődlegesen azokra a területekre fog koncentrálni, ahol a helyi víztározók forrásait használja a gépek hűtéséhez. A cég fenntarthatósági vezetője, Sylvia Lee hozzátette, hogy azok a térségek is kiemelt figyelmet fognak kapni, ahol a vízhiány komoly problémákat okoz. Lévén, hogy a Facebook egy kaliforniai vállalat, egyáltalán nem ismeretlen számukra, hogy egy erdőtűz vagy vihar mekkora pusztítást tud okozni. Lee szerint a klímaváltozás negatív hatásai, így az erdőtüzek, aszályok és az árvizek is mind a vízre vezethetők vissza.

Szépen, lassan, biztosan

A Facebook a víz-helyreállítási projektjét már elindította Új-Mexikóban, Arizónában, Texasban, Utah-ban, Oregonban és Kaliforniában is. A cég egyebek között anyagilag támogatja a Colorado River Indian Tribes System Conversation projektet, melynek célja az Arizonia-i Mead-tó vízszintjének helyreállítása és megőrzése. Továbbá 70 ezer fa ültetését is finanszírozza, amelyek a 2018-as kaliforniai erdőtűzben elpusztult területeket fogják élettel megtölteni.

A vállalat az említett tevékenységeit hamarosan Írországba, az Egyesült Királyságba, Szingapúrba, Indiába és Mexikóba is ki fogja terjeszteni. A Facebook lépéseit a LimnoTech fenntarthatósági tanácsadó cég fogja ellenőrizni és értékelni. Az érdeklődők a Facebook éves fenntarthatósági jelentéséből ismerhetik meg a cég eredményeit.

Nagyra törő célok

A Facebook néhány hónapja jelentette be, hogy működése során először elérte a nettó zéró kibocsátást. Ez azt jelenti, hogy a cég annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, amennyit elnyel. Ráadásul immáron csak és kizárólag megújuló forrásokból nyeri ki a működéséhez szükséges energiát.

2020 szeptemberében a cég azt a tájékoztatást adta ki, hogy 2030-ig -a tervek szerint -megvalósítja a nettó zéró kibocsátást a teljes ellátási láncában is.

Az ENSZ klímajelentése alapján veszélyben van az emberiség a klímaváltozás miatt, amelyet csak akkor lehet megfékezni, ha az óráscégek drasztikus változásokat vezetnek be működésükben. Szerencsére elindult egy folyamat, és egyre több cég követi a Facebook példáját.

Ne hagyd ki!