A Lego-csoport két éven belül újrahasznosított PET palackokból készült építőkockákkal dobja piacra az új készleteit. Az első prototípust már be is mutatták – írja a BBC.


A Lego remek évet tudhat maga mögött. Éves bevétele 13 százalékkal nőtt, amely így elérte a 43,7 milliárd dán koronát (2060 milliárd forint). Működési eredménye 12 százalékkal, 12,9 milliárd koronára gyarapodott. Az elmúlt években azonban rengeteg kritika érte a céget amiatt, hogy termékei nem elég fenntarthatók.

Hosszú még az út

A Lego évente 110-120 milliárd darab műanyag építőelemet gyárt le. Ezek 95 százaléka jelenleg egy cukornád alapú polietilénből készül, a maradék 5 százalékhoz pedig egy nyersolajból készült, akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) nevezetű anyag szolgál alapul. A cég évente mintegy 1,2 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki, amelynek körülbelül egyharmadáért az alapanyagok előállítása felel.

A cég 2018-ban bejelentette, hogy 2030-ra az összes újonnan gyártott termékét újrahasznosítható alapanyagokból fogja előállítani. A megoldást a PET palackokban látja. Az első prototípust nemrég mutatta be a cég, de a széleskörű használata még várat magára. Előreláthatólag 2 évet. A tradicionális építőkockák általában 2-3 generáción át szolgálják ki a vásárlókat. A cél, hogy az újrahasznosított elemek is legalább ilyen tartósak legyenek. Ehhez viszont még rengeteg tesztelésnek és ellenőrzésnek kell alávetni az új technológiai eljárást.

A cég úgy véli, sokkal fenntarthatóbb terméket ad a világnak, ha nem a biológiailag lebomló, hanem a hosszú élettartamú termékekre koncentrál. Azt is elmondta, hogy az egyik legnagyobb kihívást az építőelemek megfelelő illeszkedése jelenti. A PET palackos megoldások egyelőre gyengébb szerkezetet eredményeznek, viszont sokkal több formai szabadságot biztosítanak a tervezőknek.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!