A Lego-csoport két éven belül újrahasznosított PET palackokból készült építőkockákkal dobja piacra az új készleteit. Az első prototípust már be is mutatták – írja a BBC.


A Lego remek évet tudhat maga mögött. Éves bevétele 13 százalékkal nőtt, amely így elérte a 43,7 milliárd dán koronát (2060 milliárd forint). Működési eredménye 12 százalékkal, 12,9 milliárd koronára gyarapodott. Az elmúlt években azonban rengeteg kritika érte a céget amiatt, hogy termékei nem elég fenntarthatók.

Hosszú még az út

A Lego évente 110-120 milliárd darab műanyag építőelemet gyárt le. Ezek 95 százaléka jelenleg egy cukornád alapú polietilénből készül, a maradék 5 százalékhoz pedig egy nyersolajból készült, akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) nevezetű anyag szolgál alapul. A cég évente mintegy 1,2 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki, amelynek körülbelül egyharmadáért az alapanyagok előállítása felel.

A cég 2018-ban bejelentette, hogy 2030-ra az összes újonnan gyártott termékét újrahasznosítható alapanyagokból fogja előállítani. A megoldást a PET palackokban látja. Az első prototípust nemrég mutatta be a cég, de a széleskörű használata még várat magára. Előreláthatólag 2 évet. A tradicionális építőkockák általában 2-3 generáción át szolgálják ki a vásárlókat. A cél, hogy az újrahasznosított elemek is legalább ilyen tartósak legyenek. Ehhez viszont még rengeteg tesztelésnek és ellenőrzésnek kell alávetni az új technológiai eljárást.

A cég úgy véli, sokkal fenntarthatóbb terméket ad a világnak, ha nem a biológiailag lebomló, hanem a hosszú élettartamú termékekre koncentrál. Azt is elmondta, hogy az egyik legnagyobb kihívást az építőelemek megfelelő illeszkedése jelenti. A PET palackos megoldások egyelőre gyengébb szerkezetet eredményeznek, viszont sokkal több formai szabadságot biztosítanak a tervezőknek.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!