Ikea üzlet vásárlók bútor svéd
Fotó: Shutterstock

Óriási napelemparkokat telepít az IKEA

Összesen 340 millió euró értékű napelemparkot telepít az Ingka csoport, az IKEA áruházak tulajdonosa Németországban és Spanyolországban. A vállalat távlati célja, hogy több megújuló energiát termeljen, mint amennyit felhasznál.


A világ legnagyobb bútor viszonteladója a német Enerparctól vásárolja a napelemeket, amelyek összteljesítménye 440 megawatt.

Teljesen fedezi

A napelemparkok várható teljesítménye elegendő lesz ahhoz, hogy a két országban működő IKEA-üzletek és raktárak teljes energiafogyasztását fedezze, így az Ingka Csoport ottani tevékenysége

karbonsemlegessé válik

– derül ki a társaság közleményéből.

Az IKEA franchise rendszerben működik, ahol az fő franchise-vevő az Inter IKEA márka tulajdonosa, az Ingka Csoport.

Az IKEA távlati célja a klímapozitivitás elérése,

illetve, hogy 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátását olyan szintre csökkentse, ami meghaladja a teljes áruházlánc kibocsátását.

Jó ütemben haladnak

Az Inter IKEA vezérigazgató, Jon Abrahamsson januárban azt mondta: 2016 óta sikerült elérniük a 2030-ra kitűzött cél egyharmadát, ezért úgy látja, hogy az ambíciózus terv megvalósítható. Bejelentette azt is, hogy

a társaság éves széndioxid-kibocsátása 6 százalékkal csökkent

a világjárvány előtti szinthez képest, annak ellenére, hogy rekordeladást könyvelhettek el.

Az új napelemparkokat várhatóan 2022 végén kezdik el építeni Spanyolországban és Németországban, és nagyjából hat hónapot vesz majd igénybe a telepítésük.

Bátran újítanak

Az Ingka Csoport tulajdonában már most is van

547 szélturbina 14 országban, valamint 10 napelempark és 935 ezer napelem IKEA áruházak és raktárak tetején.

Az IKEA nemcsak az energiaelőállítás területén újít. Japánban elindítottak egy különleges ingatlanprojektet, amelyben az emberek havonta átszámítva alig néhány száz forintért bérelhetnek lakást. Az „Apró házak" névre keresztelt projektben az érdeklődők

10 négyzetméteres miniházakat bérelhetnek ki havi 99 jenes, azaz nagyjából 280 forintos áron.

A jelképes bérleti díjon felül még a rezsit kell a bérlőnek állnia. A lakások teljesen bútorozottak, és kizárólag stílusos IKEA termékekkel tették őket otthonossá. A japán IKEA tájékoztatása szerint a projekt célja az, hogy bebizonyítsa: még egy miniatűr lakást is kényelmes és kellemes lakóhellyé lehet varázsolni.

Ne hagyd ki!