Nincs egyenlőségjel a környezetbarát és a többszörösen felhasználható termékek között
Fotó: Shutterstock

Ráfázhat a McDonald’s a brüsszeli tervekre

Rosszul érintheti a McDonald’s-et, amennyiben az Európai Parlament elfogad egy többszörösen felhasználható csomagolásokra vonatkozó tervezetet. Úgy tűnik, hiába törekszik a Meki a környezetkárosító műanyagok használatának csökkentésére, ha az EU inkább a többször használható anyagokat támogatja.



Tart a McDonald’s az uniós tervektől

Olyan szabályozást javasolt az Európai Bizottság tavaly, amely előírná a gyorséttermeknek a többszörösen felhasználható csomagolóanyagok széles körű használatát. Igaz, az Európai Parlamentnek (EP) és az Európai Tanácsnak továbbra sincs végleges álláspontja a témában, azonban hónapokon belül el akarnak fogadni egy új jogszabályt az ügyben.

Megelőzve a problémát a McDonald’s szóvá tette, nem tetszenek nekik a szóban forgó tervek. Ők hosszú évek óta törekszenek a környezetkárosító műanyagok használatának csökkentésére újrahasznosítással és újrahasznosított csomagolóanyagokkal is. 94 százalékban rostalapú csomagolásokat használnak, valamint a műanyaghasználat további mérséklésén dolgoznak. Azonban Jon Banner, az étteremlánc globális hatásvizsgálati vezetője szerint, ha elfogadja az EP az ide vágó tervezetet, akkor újból nyitniuk kell a műanyagra, ugyanis azokat a termékeket lehet többszörösen használni.

Emellett a VG megjegyzi, a Mekinek jó tapasztalatai sincsenek a sokszoros felhasználással. Korábban kísérlet gyanánt többször használható poharakat vezettek be néhány európai országban. Azokat 2 euró letétért adták a fogyasztóknak. Németországban a poharak 40 százaléka került vissza hozzájuk, Hollandiában pedig durván a 25 százaléka. Ráadásul úgy számolnak, egy ilyen poharat körülbelül 50-100 alkalommal kellene használni ahhoz, hogy környezetvédelmi szempontból előnyösebb legyen, mint az egyszer használatos, környezetbarát anyagokból készülő.

Viszont Tatiana Luján, a ClientEarth környezetvédelmi szervezet egyik vezetője azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy az ilyen anyagok nem jelentenek megoldást a hulladékproblémára. Azonban újrafelhasználással kevesebb hulladék keletkezhet.

112 McDonald’s

Egyébként idén 35 éve nyílt meg az első McDonald's Magyarországon, a budapesti Régiposta utcában. A nyitás utáni hetekben napi 10-11 ezer vendéget szolgált ki az étterem, sokszor 10-15 vevőt egy perc alatt. Az étteremhálózat ma évente több mint 70 millió vendéget fogad 112 magyarországi egységében.

Az alapanyagaik 38 százaléka hazai beszállítóktól érkezik, akik ráadásul Európa számos országába exportálnak. A legtöbben a kezdetektől szállítanak a cégnek alapanyagokat, köztük csirkehúst, tojást, salátát, szószokat, hagymát, zöldségeket. Csak a magyar vállalatok évente több mint 1100 tonna salátával és zöldséggel, közel 3 millió darab tojással és 3100 tonna csirkehússal látják el a hazai McDonald's-hálózatot.

A McDonald's Corporation 2019-ben az étteremlánc teljes magyarországi működését hazai kézbe adta. Ekkor állapodott meg Scheer Sándor vállalkozóval magyarországi vállalata tulajdonának átruházásáról. A 2019-es cégbírósági bejegyzés után ő hozta létre a Progress Étteremhálózatot.

Ne hagyd ki!