Eredetileg úgy volt, hogy már 2021. január 1-jétől csak közel nulla energiaigényű épületre lehet használatba vételi engedélyt kiadni, most újabb haladékot kaptak az építkezők.


Azt már 2014 óta lehetett tudni, hogy az uniós szabályozással összhangban 2021-től kizárólag közel nulla energiaigényű épületre adhatnak ki használatba vételi engedélyt. Napokkal a határidő lejárta előtt, tavaly decemberben a kormány fél év haladékot adott, akkor arról volt szó, hogy az építtetők 2020. december 31-e helyett 2021. június 30-ig szerezhetik meg a használatba vételi engedélyt. Most ezt a dátumot is kitolták egy évvel: a Magyar Közlönyben megjelent rendelet (Itt megtalálod, görgess la az 1691. oldalra) szerint az új határidő 2022. június 30.

Mi az a nulla közeli energiaigény?

Az új épületek energiaigényének legalább 25 százalékát olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanból származik, vagy a közelben állítják elő. Napelem, hőszivattyús rendszer, számos megoldás szóba jöhet. Az biztos, hogy a korszerű rendszerek beépítésvel, az energiahatékonyság növelésével jelentősen mérsékelni lehet az energiafelhasználást.


The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!