Eredetileg úgy volt, hogy már 2021. január 1-jétől csak közel nulla energiaigényű épületre lehet használatba vételi engedélyt kiadni, most újabb haladékot kaptak az építkezők.


Azt már 2014 óta lehetett tudni, hogy az uniós szabályozással összhangban 2021-től kizárólag közel nulla energiaigényű épületre adhatnak ki használatba vételi engedélyt. Napokkal a határidő lejárta előtt, tavaly decemberben a kormány fél év haladékot adott, akkor arról volt szó, hogy az építtetők 2020. december 31-e helyett 2021. június 30-ig szerezhetik meg a használatba vételi engedélyt. Most ezt a dátumot is kitolták egy évvel: a Magyar Közlönyben megjelent rendelet (Itt megtalálod, görgess la az 1691. oldalra) szerint az új határidő 2022. június 30.

Mi az a nulla közeli energiaigény?

Az új épületek energiaigényének legalább 25 százalékát olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanból származik, vagy a közelben állítják elő. Napelem, hőszivattyús rendszer, számos megoldás szóba jöhet. Az biztos, hogy a korszerű rendszerek beépítésvel, az energiahatékonyság növelésével jelentősen mérsékelni lehet az energiafelhasználást.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!