Az olimpia a példa arra, hogy a hulladék aranyat ér

A tokiói nyári játékokon átadott érmek mindegyike újrahasznosított hulladékból készült, akárcsak az ünnepségeken használt dobogók. A szorgos japánok két éven át gyűjtögették a használt elektronikai cikkeket, meg is lett az eredménye.A japánok 2017-19 tavasza között, két éven át hordták a gyűjtőpontokra a használt mobilokat, tableteket, fényképezőgépeket. A jól szervezett akcióban csaknem 80 ezer tonnányi hulladék gyűlt össze, amelyből a szervezőkkel szerződött vállalatok nyerték ki az érmek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat. Nem is keveset: aranyból 32, ezüstből 3500, bronzból 2200 kilónyi gyűlt össze, ami elegendő volt mind az ötezer érem elkészítésére.

Dobogók, szalagok, érmek

Az érmeket tartó szalagok is újrahasznosított poliészter szálakból készültek, a mintegy 100 dobogóhoz pedig szintén újrahasznosított anyagokat használtak föl. Az akció sikerén felbuzdulva a japánok azt tervezik, hogy folytatják a gyűjtést és a jövőben minden hazai sporteseményre hulladékból gyártják le az érmeket.

Az olimpiai érmek átmérője 85, vastagsága 7,7-12,1 mm. A 450 g tömegű bronzéremben 95 százalék réz, 5 százalék cink van, az ezüstérem 550 g tömegű tiszta ezüst. Az aranyérem úgy készül, hogy az 550 g tömegű ezüstérem felületére 6 g aranyat hordanak fel.

Ne hagyd ki!