A légkörbe kerülő metán mennyiségének csökkenése is fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben, ráadásul gyorsabb eredménnyel járhat. Speciális takarmányozással és tehénmaszkkal is kísérleteznek a szakemberek, írja a Magyar Nemzet.


Erőteljesebb üvegházhatás

Az emberi tevékenységhez köthető metánkibocsátás két fő forrása az állattenyésztés, valamint a kőolaj- és földgáztermelés – előbbi a globális metánkibocsátás harmadáért, míg az utóbbi az ötödéért felel – írja az mno.hu. Míg a szén-dioxid évszázadokon át a légkörben marad, egységnyi metán egy évtizeden belül jórészt elbomlik. Ez azt is jelenti, hogy a metánkibocsátás csökkentésére ma hozott intézkedések gyorsabban hozhatnak eredményt a globális felmelegedés elleni küzdelemben, mint a szén-dioxid kibocsátás visszafogását segítő lépések.

A mezőgazdasági haszonállatok által kibocsátott metán problémaköre nem új keletű, javarészt a kérődzőket, vagyis a szarvasmarhákat, juhokat és kecskéket érinti. Az elfogyasztott fűféléket és szemestakarmányt az állatok feldolgozzák, a folyamat melléktermékét, a metánt pedig böfögéssel (az általuk kibocsátott metán mintegy 95 százaléka esetében) vagy szellentéssel engedik a légkörbe. Érdemes megjegyezni, hogy a metán az üvegházhatás szempontjából a kutatók szerint nagyjából 28-szor nagyobb kárt okoz, mint a szén-dioxid.

Ígéretes kísérletek

A húshelyettesítő termékek iparága a fellendülés ellenére csak részmegoldás, de van más.

Az Egyesült Királyságban működő Zelp startup például szarvasmarhamaszkot fejlesztett, amivel az állat böfögése metántartalmának felét képes semlegesíteni.

A svájci Mootral a takarmánykiegészítőjébe fokhagyma- és citruskivonatot tett, ezzel a cég szerint akár 38 százalékkal csökkenthető a szarvasmarhák metánkibocsátása.

Egy nemrégiben elvégzett kutatásból pedig az derült ki, hogy a szarvasmarha-takarmányhoz több hónapon át adagolt kis mennyiségű tengeri hínár akár a káros gáz 82 százalékos csökkenéséhez is vezethet.

A kereskedelmi felhasználáshoz legközelebb álló termékek egyike a dán DSM multinacionális vállalat táplálékkiegészítője. Ebből tehenenként és naponta egy negyed teáskanálnyi mintegy harmincszázalékos metánkibocsátás-csökkenést okoz.

A Burger King nemrégiben egyes USA-beli éttermeiben vezette be a csökkentett metánkibocsátású marhahúsból előállított szendvicset. A húspogácsa olyan szarvasmarhából készült, amely szárított citromfűlevelet is kapott a takarmányához élete utolsó három-négy hónapjában, szintén egyharmadnyi kibocsátáscsökkentést elérve.


The Conversation

Friss

Photo by Dan Gold on Unsplash

Itt a lista, ezek az élelmiszerek drágultak nagyon sokat

Mutatjuk, mi mennyibe kerül most.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!