Egy lakosra számítva Dánia termeli a legtöbb szemetet az Európai Unióban. A románok a legkevesebbet.


Dánia arról híres, hogy nagy pártolója a zöld energiának, teljes áramellátásának 15 százaléka származik például biológiailag lebomló hulladékból. Azt viszont már kevesebben tudják a dánokról, hogy Európa legnagyobb kommunális hulladéktermelői. Ez már csak azért is érdekes, mert Dánia népessége csupán 5,7 millió fő, írja a Euronews.

Szemetelők ranglistája

A kommunális hulladék a háztartások, munkahelyek, boltok és közintézmények által termelt, jellemzően az önkormányzatok által begyűjtött szemét. Az Eurostat adatai szerint 2016-ban Dánia termelte az egy főre eső legtöbb szemetet az unióban, 777 kg/fővel. Utánuk következik Norvégia 754 kg/fővel, majd Svájc 720 kg/fővel, és az izlandiak 656 kg/fővel.

A legkevesebb szemetet eközben meglepő módon Románia termeli a maga 261 kg/fős mennyiségével. Őket követi Lengyelország 307 kg/fővel, majd Csehország 339 kg/fővel és Szlovákia 348 kg/fővel.

Hol áll Magyarország?

Egy átlagos európai 2016-ban 480 kg szemetet termelt, három kilóval kevesebbet, mint egy évvel korábban, és jóval kevesebbet a 2002-es negatív rekordhoz képest (527 kg/fő). Az átlaghoz a legközelebb a görögök (497 kg) és az olaszok, illetve a britek állnak a maguk 495-495 kg szemetével. Magyarország a hatodik legkevesebb szemetet termelő ország


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!