Egy lakosra számítva Dánia termeli a legtöbb szemetet az Európai Unióban. A románok a legkevesebbet.


Dánia arról híres, hogy nagy pártolója a zöld energiának, teljes áramellátásának 15 százaléka származik például biológiailag lebomló hulladékból. Azt viszont már kevesebben tudják a dánokról, hogy Európa legnagyobb kommunális hulladéktermelői. Ez már csak azért is érdekes, mert Dánia népessége csupán 5,7 millió fő, írja a Euronews.

Szemetelők ranglistája

A kommunális hulladék a háztartások, munkahelyek, boltok és közintézmények által termelt, jellemzően az önkormányzatok által begyűjtött szemét. Az Eurostat adatai szerint 2016-ban Dánia termelte az egy főre eső legtöbb szemetet az unióban, 777 kg/fővel. Utánuk következik Norvégia 754 kg/fővel, majd Svájc 720 kg/fővel, és az izlandiak 656 kg/fővel.

A legkevesebb szemetet eközben meglepő módon Románia termeli a maga 261 kg/fős mennyiségével. Őket követi Lengyelország 307 kg/fővel, majd Csehország 339 kg/fővel és Szlovákia 348 kg/fővel.

Hol áll Magyarország?

Egy átlagos európai 2016-ban 480 kg szemetet termelt, három kilóval kevesebbet, mint egy évvel korábban, és jóval kevesebbet a 2002-es negatív rekordhoz képest (527 kg/fő). Az átlaghoz a legközelebb a görögök (497 kg) és az olaszok, illetve a britek állnak a maguk 495-495 kg szemetével. Magyarország a hatodik legkevesebb szemetet termelő ország


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!