Ezt a 20 modellt tudod megcsípni a céges e-autó pályázatban 12 millió forint alatt
Fotó:123RF

Ezt a 20 modellt tudod megcsípni a céges e-autó pályázatban 12 millió forint alatt

Hamarosan indul a roham az állami támogatásért, még nem késő megrendelni az új céges elektromos autódat. Összeállításunkban azokat az e-járgányokat mutatjuk be, amelyek a 2,5 millió forintos állami támogatással megvásárolható, 12 millió forintig terjedő árkategóriába tartoznak.


A lakossági pályázat iránti érdeklődés, a jelentkezők száma minden várakozást felülmúlt, a 3 szakaszra kiírt mindösszesen 3 milliárd forintos keret lényegében az első szakaszban beadott pályázatokkal kimerült. A vállalatok számára kiírt pályázatra még nagyobb lehet az érdeklődés, mert elektromos személyautó mellett, elektromos teherautó és robogó is vásárolható.

A tavalyi pályázathoz képest 1 millióval, 12 millió forintra megemelt árplafon ebben a kategóriában jó döntésnek látszik, mert számos e-modell jelenlegi induló ára ezen a környéken mozog. A forint gyengülése is hozzájárult (de az alapanyag és logisztikai költségek is növekedtek) az elmúlt egy évben néhány modell drágulásához, így többszörösen is indokolt volt a 2,5 millió forintos állami támogatást biztosító ársáv felső határának megemelése. Ha ez nem történik meg, néhány modell kiesett volna ebből a támogatotti körből, vagy csak egy kevés extrával rendelkező modellváltozatot tudnánk megvásárolni, és ezen az importőri árcsökkentés mozgástere sem segített volna. Pontos részleteket az árkategóriákról és az igényelhető támogatás összegéről ITT találsz. A részvétel feltételeit pedig ITT írtuk le.

Hasonlóan a tavalyi állami pályázathoz, a döntéshozói számítás és az ösztönzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, egyes márkaimportőrök jelentősen (akár 1-2 millió forinttal is) csökkentették számos e-modelljük árát idén is, annak érdekében, hogy újra beférjenek a nagyobb összegű támogatást biztosító sávba, ezáltal felpörgetve a saját e-autó eladásaikat. A támogatásnak és az importőri árcsökkentésnek köszönhetően, lesznek olyan kis (elsősorban városi) e-autók, melyek vásárlási árcédula tekintetében vetekedhetnek a belsőégésű kategóriás társaikkal, ezzel is közelítve a belsőégésű és elektromos autók árainak egy szintbe kerüléséhez.

Összegyűjtöttük azokat az e-autókat, amelyek bekerültek a 2,5 millió forintos állami támogatással megvásárolható kedvezményezetti körbe. Fontos megjegyezni, hogy az árak már a 2,5 millió forintos állami támogatással, illetve az esetleges importőri kedvezményekkel csökkentett beszerzési árat jelölik. Az egyes regisztrált márkakereskedések további kedvezményeket biztosíthatnak. Továbbá az árak kerekítéssel, illetve ár alapján növekvő sorrendben szerepelnek a listán. Az egyes típusok mellett feltüntetett árak a belépőmodellre vonatkoznak, amely eltérő felszereltségi szinttel és extralistával rendelhető, egyes modellekből csak és kizárólagosan az alapfelszereltségi szint jöhet szóba. Az ár mellett feltüntettük az adott e-autó nettó akkumulátor kapacitását és a WLTP szerint meghatározott hatótávját.

 Megvásárolható e-modellek:

1.Dacia Spring

A Dacia Spring 27,4 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 230 km megtételét biztosítja. A Dacia Spring a legolcsóbb, állami támogatással megvásárolható elektromos autó, mely elsősorban az elővárosi és városi környezetben történő felhasználásra kínálhat megoldást. Az árához képest megfelelő anyaghasználat jellemzi, de a versenytársakhoz képest gyengébb teljesítményű elektromotorral rendelkezik. Állami támogatással már 4 millió forintért elvihető.

2.Smart EQ Fortwo és Forfour

A Smart EQ 17.6 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 133 km megtételét biztosítja. Az egyik legnagyobb hátránya, hogy fele akkora akkumulátorral és hatótávval rendelkezik, mint a legtöbbversenytársa de némileg kevesebbet fogyaszt. A Smart márka a Daimler csoporthoz tartozik, nem titkolt célja egy magasabb minőségű prémium, egyedi városi kisautóval megcélozni a vásárlóképes fiatal urbánus réteget. Cégeknek a kis hatótáv miatt korlátozottan ajánlott. Állami támogatással már 4,8 millió forintért elvihető.

3.Fiat 500 e

A Fiat 500e 23,8 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 240 km megtételét biztosítja. Megérkezett a méltán híres olasz városi kisautó tisztán elektromos változata. Aki az egyediségre, az olasz életérzéssel fűszerezett kibocsátásmentes közlekedésre vágyik, nem kérdés mely e-modellt választja. Állami támogatással már 5,5 millió forintért elvihető.

4.Volkswagen e-Up

A Volkswagen e-Up 36.6 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 257 km megtételét biztosítja. A korábbi sláger városi kisautók, mint a Skoda CITIGOe iV vagy az egy platformra és technikai megoldásokra (Volkswagen konszern) épülő Volkswagen e-Up-ra óriási volt a kereslet, lényegében hiánytermék volt már tavaly is. Ár/érték arányban az egyik legjobb választás lehet, dinamikus városi közlekedés, villámtöltési funkció, alacsony fogyasztás, 4 fő számára viszonylag kényelmes beltér, városban jelentős hatótáv biztosításával az eladási toplista elején lehet. Állami támogatással már 5,6 millió forintért elvihető.

5.Mazda Mx-30

A Mazda Mx-30 30 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 200 km megtételét biztosítja. Az elektromos autókínálat egyik legbiztonságosabb (aktív és passzív biztonság) modellje. Prémium autókéhoz hasonló anyaghasználat, jellegzetes Mazda vonások egy kisméretű emelet hasmagasságú SUV formavilággal kombinálva. Állami támogatással már 7 millió forintért elvihető.

6.Renault ZOE

A Renault ZOE 52 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 386 km megtételét biztosítja. Európa és Magyarország egyik legkeresettebb villanyautó típusa. Kategóriájának legjobb hatótávja, 22 kW-os AC töltési lehetősége, illetve francia stíluselemekkel ötvözött külső teszi igazán egyedivé. Állami támogatással már 7,1 millió forintért elvihető.

7.Hyundai Kona

A Hyundai Kona 39 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 289 km megtételét biztosítja. A Hyundai az egyik leghatékonyabb elektromos hajtásrendszerrel kínálja e-autóit, ennek köszönhetően az olyan városi e-terepjáróknál, mint például az elektromos Kona, rendkívül alacsony fogyasztással kalkulálhatunk. Állami támogatással már 7,5 millió forintért elvihető.

8.Peugeot e-208

A Peugeot e-208 45 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 340 km megtételét biztosítja. A Pegueot e-208 az egyik, ha nem a legizgalmasabb külsővel és futurisztikus belsővel rendelkező francia e-autó. A 100 kW-os villámtöltési lehetősége, illetve az 50kWh tárolókapacitással rendelkező akkumulátora kiemelkedik a támogatott autók közül. Állami támogatással már 7,8 millió forintért elvihető.

9. Nissan Leaf

A Nissan Leaf 36 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 270 km megtételét biztosítja. Tavaly a 3. helyen állt a legkeresettebb elektromos modellek listáján a világban. A kompakt autók közül a legnagyobb helykínálattal rendelkező választás. Megbízható évtizedes technológia, 2-ik generációs dinamikus villanymotor és akkumulátor miatt lehet jó választás. Állami támogatással már 8 millió forintért elvihető.

10.Opel Corsa-e

Az Opel Corsa-e 45 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 330 km megtételét biztosítja. A Pegueot e-208 típussal megegyező technikai alapokra épül (PSA csoport), így, ha a két modell között hezitálunk, akkor csak a belső és külső stíluselemek számíthatnak. Állami támogatással már 8,2 millió forintért elvihető.

11.Volkswagen ID3

A Volkswagen ID3 45 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 349 km megtételét biztosítja. Az elmúlt időszak leginkább várt elektromos modellje a Volkswagentől. Letisztult, modern belső és külső teszi egyedivé, Volkswagenhez méltó összeszerelési minőségben. Állami támogatással már 8,3 millió forintért elvihető.

12.Mini Cooper SE

A Mini Cooper SE 28,9 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 234 km megtételét biztosítja. Az ikonikus brit márka elektromos modellje, mely első ránézésre teljesen megegyezik a hagyományos belsőégésű motorral szerelt Mini Cooper külső és belső stíluselemivel. Kiváló menetdinamika, a BMW i3-as típusból már jól ismert elektromos hajtásrendszerrel rendelkezik. Állami támogatással már 8,5 millió forintért elvihető.

13.Honda-e

A Honda-e 32 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 220 km megtételét biztosítja. A Honda első tisztán elektromos városi kisautója. A versenytársakhoz képest szerényebb akkumulátorkapacitással és hatótávval, viszont méretéhez képest igen dinamikus, nagy teljesítmény leadására képes villanymotorral rendelkezik. Futurisztikus külseje, innovatív technológiai megoldásai vonzó alternatívát jelenthetnek a vásárlóknak. Állami támogatással már 8,5 millió forintért elvihető.

14.Hyundai Ioniq

A Hyundai Ioniq 38,3 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 311 km megtételét biztosítja. Hyundai Kona elektromos társához hasonlóan az egyik leghatékonyabb villanyautó, mindezt kompakt karosszériával, kényelmes utastérrel kínálja. Állami támogatással már 8,5 millió forintért elvihető.

15.Kia e-Soul

A Kia e-Soul 39,2 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 277 km megtételét biztosítja. A Kia egyik legmegosztóbb külsővel rendelkező típusa. A kissé dobozos külső, hamisíthatatlan dél-koreai belső stíluselemeket rejt. Állami támogatással már 8,5 millió forintért elvihető.

16.Peugeot e-2008

A Peugeot e-2008 45 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 320 km megtételét biztosítja. A Peugeot márka elektromos SUV modellje, mely lényegében egy megemelt és minden irányban felnagyított e-208-as. A kívánatos egyedi külső színek, a futurisztikus belső kialakítás, illetve emelt hasmagassága miatt a városi elektromos terepjárók egyik feltűnű szereplője lehet. Állami támogatással már 8,6 millió forintért elvihető.

17.Citroen e-C4

A Citroen e-C4 45 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 350 km megtételét biztosítja. A francia Citroen márkához méltó egyedi külső és belső megoldások, progresszív hidraulikás futóműve teszi különlegessé. Állami támogatással már 8,8 millió forintért elvihető.

18.Kia e-Niro

A Kia e-Niro 39,2 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 277 km megtételét biztosítja. A Kia első tisztán elektromos hajtásrendszerrel is rendelhető városi terepjárója. Tágas belső kialakítása miatt a családok és a taxisok egyik kedvenc típusa. Állami támogatással már 8,9 millió forintért elvihető.

19.Opel Mokka-e

Az Opel Mokka-e 45 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 322 km megtételét biztosítja. A globális elektromos autókínálat egyik legújabb versenyzője. Opelhez mérten merész formavilág, egyedi külső színek teszik különlegessé az Opel elektromos városi terepjáróját. Állami támogatással már 9,1 millió forintért elvihető.

20.DS3 Crossback e-Tense

A DS3 Vrossback e-Tense 45 kWh-ás akkumulátorral rendelkezik, mely a WLTP szerint 320 km megtételét biztosítja. A kínálat ékszerdobozaként jellemezhető DS3 Crossback e-Tense, hamisíthatatlan francia design, prémium minőségben. Műszakilag megegyezik a cégcsoporton belüli márkák, mint a Opel Corsa-e, Pegueot e-208 és e-2008 modelljeivel. Állami támogatással már 9,5 millió forintért elvihető.

Ne feledjétek, a pályázat benyújtásához az adott regisztrált kereskedőtől történő megrendelés szükséges!


Ne hagyd ki!