Üres színházterem

Nem kérnek többet az államtól, mint amennyit 2019-ben befizettek.Szakértői javaslatcsomagot állított össze a magyarországi turizmusban és vendéglátásban működő ágazatok megsegítésére a Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége.

A Magyar Turisztikai Ügynökségnek címzett anyaghoz eddig több mint 370-en csatlakoztak aláírásukkal.

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítését célzó javaslatcsomagban egy olyan támogatási rendszer bevezetését kezdeményezik, amelynek kerete nem haladja meg az ágazatok által 2019-ben az államkincstárba befizetett adó összegét.

Ez van a csomagban

  • A szervezetek egyrészt azt kérik, hogy azok a vállalkozások, amelyek árbevétele a járvány miatt legalább 50 százalékkal kevesebb volt az előző évi hasonló, márciustól márciusig tartó időszakénál, igényelhessenek egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, amelynek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20 százaléka.
  • Kérik továbbá a kedvezményes kulturális áfa bevezetését.

Az MTI híre szerint korábban a Music Hungary Szövetség megrendelésére a PwC Magyarország tanulmányt készített a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5 százalékra csökkentéséről, ami az anyag alapján közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújt segítséget az egyes szereplőknek. A mostani csomag összeállítói szerint ezzel megelőzhető lehet a több mint 40 milliárd forintos, hatalmas kulturális és társadalmi jelentőségű (nem mellékesen százezrek megélhetését biztosító) ágazat összeomlása.

Ne hagyd ki!