Többszörösére nőhet a magyar villamosenergia-hálózat tárolókapacitása
Fotó: Shutterstock

Indulnak a napelemes betápláláshoz szükséges fejlesztések

Két év alatt a jelenlegi kétszeresére növelné a villamosenergia-hálózat tárolókapacitását a kormány. Ehhez az Energiaügyi Minisztérium egy új pályázatot írt ki a napokban.


Többszörösére nőhet a magyar villamosenergia-hálózat tárolókapacitása

Jelenleg nem képes rugalmasan kezelni a lakossági és céges napelemes rendszerekkel termelt energiamennyiséget a hazai villamosenergia-hálózat. Emiatt tavaly ősszel átmenetileg be is tiltották a betáplálást.

A probléma - némileg leegyszerűsítve - abból fakad, hogy napos időben a napelemes rendszerek több áramot termelnek, mint amennyit a tulajdonosaik akkor elhasználnak, a fölösleget pedig igyekeznek feltölteni a közműhálózatba. Viszont amikor nem süt a nap, de nagyobb a fogyasztás, akkor éppen az ellenkezője történik. A megoldást az jelentené, ha a naposabb időben keletkező többletenergiát el lehetne tárolni a "szürkébb" időszakokra. Ezzel kapcsolatban írt ki új pályázatot az Energiaügyi Minisztérium.

58 milliárd forintos keretösszegből 146 MWh tárolókapacitást (gyakorlatilag akkumulátorokat) akar kiépíteni két év alatt a hálózatüzemeltetőknél a minisztérium. A támogatáshoz nem kell önerő, tehát állami beruházásról beszélhetünk, teljesen uniós forrásból. Azonban a G7 megjegyzi, egyéb fejlesztésektől is várják, hogy a megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-mennyiséget a magyar hálózat kezelni tudja 2025 közepére.

Ősztől enyhülhet a napelemesek betáplálási korlátozása

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) március végén közölte, nemzetközi összevetésben is kimagasló ütemben bővült a napenergia hazai hasznosítása. A beépített kapacitások csak tavaly 1100 megawattal növekedtek, mára meghaladták a 4200 megawattot Magyarországon. Azonban a felfutást nem tudta azonos gyorsasággal követni a villamosenergia-hálózat korszerűsítése. Ősszel ezért kellett átmeneti korlátozást életbe léptetni a helyben fel nem használt áram betáplálására a közcélú hálózatba.

Az ideiglenes felfüggesztés további sorsáról az ellátási és hálózati helyzet alapos elemzése nyomán születhet döntés, ennek menetrendjét egy új kormányrendelet határozza meg - ismertették. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az elosztók adatszolgáltatása alapján, az átviteli rendszerirányító MAVIR álláspontjának figyelembe vételével készít elő javaslatot első alkalommal 2023 augusztus végéig. A kormány ennek ismeretében dönthet majd arról, hogy hol tartja fenn és hol oldja fel a zárolást.

A cégek és szervezetek háromhavonta megismétlik feladataikat mindaddig, amíg az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratóriumot teljesen fel nem oldják. Ezt követően a hálózati engedélyesek egyedileg dönthetnek egy adott áramkör átmeneti zárolásáról, ha azt feszültségpanaszok indokolják, egyidejűleg tervet kell készíteniük a feloldáshoz szükséges intézkedésekről. A közcélú hálózatba táplálás megnyíló lehetőségéről automatikusan értesítik majd a 2022. november 1. után üzembe helyezett termelő egységek üzemeltetőit - írta a minisztérium.

Egyébként már megjelent a változások menetrendjét rögzítő kormányrendelet. A jogszabály egyebek között rögzíti, hogy – eltérően az előző rendelet előírásaitól – a 2022. november 1-je előtti igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra az elosztói szabályzatban rögzített feltételekkel betáplálhatnak.


Ne hagyd ki!