Hónapok óta csúszik a program
Fotó: Shutterstock

Napelemes pályázat: a mostani drágulást már saját zsebből kell fizetni

Több hónap csúszással, de megvannak a 100 százalékos támogatásúnak ígért napelemes tender első nyertesei. Azonban rossz hír lehet, hogy a beruházás várható költségei a pályázatok benyújtása óta jelentősen növekedtek.


Lassan halad az állami napelem program

Már a választások előtt értesítették a jogosultakat az államilag támogatott napelemes pályázatok ügyében, azonban egészen mostanáig senkivel sem kötöttek szerződést az illetékes szervek. A napokban viszont változás történt, miután elkezdte kihirdetni a minisztérium a családok tízezrei által várt napelemes uniós pályázat első nyerteseit – szúrta ki a Portfolio.

A pályázati oldal szerint ma délig összesen 497 család örülhetett a támogatói döntésnek azok közül, akik tavaly decemberben és idén januárban Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyéből pályáztak, ugyanis ezekben indult leghamarabb a program.

A fent említett megyékben december 6-án nyílt meg a tender, és január 16-ig adhatták be a pályázók hozzá a szükséges papírokat. Kis csúszással, de ezalatt az idő alatt az ország többi részén is megnyílt másik három ütemben a pályázat.

Az első alprogram 8268 pályázójából 497 nyertest hirdettek ki eddig a héten. Az első nyertesek összesen megközelítőleg 1,3 milliárd forintnyi támogatást nyertek el az igényelt 25,4 milliárdból.

Nyertes projektek megyékre bontva

  • Fejér megye: 137 nyertes projekt;
  • Győr-Moson-Sopron megye: 86 nyertes projekt;
  • Komárom-Esztergom megye: 33 nyertes projekt;
  • Vas megye: 80 nyertes projekt;
  • Veszprém megye: 101 nyertes projekt;
  • Zala megye: 57 nyertes projekt.
A portál szerint a következő napokban valószínűleg több nyertest is ki fognak hirdetni országosan is, valamint megjelenhetnek a nyertesek tételes listái a támogatott projekteket bemutató oldalon.

Aggasztó az áremelkedés

Szakértői vélemény szerint, miután az elmúlt időszakban a pályázatban tervezett kivitelezési árak jelentősen emelkedtek, ezért előfordulhat, hogy rengeteg pályázó azzal fog szembesülni, hogy az elvileg 100 százalékos támogatásúnak ígért tenderben megítélt támogatás feletti költségeket saját kasszából kell állnia.

Emiatt sokan átgondolhatják, hogy bevállalják-e a projektet, és a több százezres, esetleg több milliós önerőt. A pályázat folytatása mellett azonban nyomós érv lehet, hogy a rezsicsökkentés csökkentése után az átlagfogyasztás feletti rész komoly költségnövekedését hozhat a háztartásokra.

Ne hagyd ki!