Egy ukrán és egy Eu-s zászló

Támogatási programot indít az EU az ukrán vállalkozásoknak

Az Európai Bizottság egy jelentős, 7,5 millió eurós támogatási programot indított az ukrán kkv-k integrációjának érdekében, amely az egységes piac nyújtotta előnyök kihasználásának elősegítésére hivatott.


ReadyForEU nevű program kettő, ukrajnai vállalkozásoknak és vállalkozóknak szóló pályázati felhívásból áll, nevezetesen a Business Bridge-ből és az Erasmus For Young Entrepreneurs-ből.

A 4,5 millió eurós költségvetésű program utalványok formájában támogatja a háború által érintett kkv-kat. Ezek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy hozzáférjenek a szolgáltatásokhoz és részt vegyenek az uniós kereskedelmi vásárokon.

A ReadyForEU 1500 növekedést és fenntarthatóságot célzó ukrán kkv-t választ ki, amelyek legfeljebb 2500 eurót (945 ezer forint) kapnak. A támogatás célja az üzleti támogató szolgáltatásokkal, például jogi, pénzügyi vagy szervezési tanácsadással kapcsolatos költségek fedezése.

A Bizottság elmondása alapján a szóban forgó program nemcsak az érintett vállalkozásokat, hanem konkrétan az ukrán gazdaság újjáépítését is ösztönzi, de az orosz és a fehérorosz piac kiesése után alternatív piacokat is biztosít az uniós vállalkozások számára.

A 3 millió eurós költségvetésű második felhívás célja, hogy az fiatal ukrán vállalkozók más európai országokban szerezzenek üzleti tapasztalatokat, az EU-ban működő vállalkozásokkal kapcsolják össze őket. A program pénzügyi támogatást is nyújt nekik, valamint hozzájárul a megélhetési és utazási költségeikhez.

Ez az intézkedés a már létező Erasmus For Young Entrepreneurs (Erasmus fiatal vállalkozóknak) program részeként indul el.

Európa elkötelezett amellett, hogy támogassa Ukrajna sikeres integrációját az egységes piacba. A pályázati felhívásokkal kézzelfogható pénzügyi támogatást nyújtunk az ukrán kisvállalkozásoknak és vállalkozóknak, hogy új partnerségeket építsenek ki más európai vállalatokkal, és terjeszkedjenek az EU-ban

– mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos egy nyilatkozatban.

A Bizottság azt is elárulta, hogy az érintett ukrán kkv-k és vállalkozók 2023 utolsó negyedévében pályázhatnak a támogatásra.


Ne hagyd ki!