A Microsoft bemutatta a Windows 11-et, ezek a főbb újítások.

A Windows 11 egyebek között új külsővel, gyorsabb teljesítménnyel, és szebb képi világgal csalogatja leendő felhasználóit.


Az elmúlt hetekben komoly változások történtek a Microsoft háza táján. Nemrég kiderült, hogy a cég 2025. október 14-től kezdve egyetlen frissítést és hibajavítást sem fog kiadni a Windows 10-re. Ezzel párhuzamosan a Microsoft azt is bejelentette, hogy új operációs rendszer érkezik a Windows-ra. Néhány szemfüles felhasználó a hivatalos megjelenés előtt hozzájutott az új csomaghoz, ugyanis valamilyen úton-módon kiszivárgott az op-rendszer. Június 24-én a Microsoft végre hivatalosan is bemutatta a Windows 11-et. Nézzük, mit tud a kicsike!

Gyorsabb 

A Microsoft egyelőre ködösen fogalmazott, de ha minden igaz, az új operációs rendszer jóval gyorsabb lesz az elődeinél. A fejlesztők optimalizálták az erőforrás-felhasználást, illetve a frissítéseket is átalakították. Ezek a jövőben 40 százalékkal kisebb csomagokban érkeznek, így gyorsabb lesz a letöltésük és a telepítésük, és értelemszerűen kevesebb helyet foglalnak majd. Sőt, mi több, nem kell hosszú percekig nézni a kékben tündöklő telepítőképernyőt, hiszen az összes frissítés a háttérben kerül installálásra. Ha minden igaz, a kompatibilis böngészők is gyorsabban fognak futni a Windows 11-en.

Új Start menü

A Start menü teljesen új köntöst kapott. Az indítógombja, akárcsak maga a menü is a képernyő közepén helyezkedik el. A menü keresőjével a gépen található fájlok mellett közvetlenül az interneten is keresgélhetünk. A Microsoft az úgynevezett csempéket is kivette az új Start menüből, így a dokumentumok és az alkalmazások több helyet kaptak.

Ha már a Start menünél tartunk, beszéljünk a Windows 10-nél már jól bevált widgetekről is. A widgetek a Windows 11-ben a képernyő bal oldalára kerültek át. A dolog pikantériája, hogy a widgetek mesterséges intelligenciára épülnek, ami kifejezetten a felhasználó szokásaira szabja a megjelenített tartalmakat. Ezeket akár teljes képernyős módban is élvezheti a felhasználó.

Adieu, Skype!

Az elmúlt években minden Windows-hoz alapvetően járt a Skype programja. A Windows 11 viszont már a Teams-szel fog érkezni, ami elérhető lesz a vállalati és az egyéni szoftvercsomagokban is.

Egy másik fontos újítás a Snap Layout nevet viseli. Ennek segítségével beállíthatjuk, hogy az általunk éppen használt programok hogyan helyezkedjenek el a képernyőn. Tehát ha valaki egyszerre több programmal dolgozik, ezentúl nem kell vesződnie az elrendezésükkel, illetve sokkal gyorsabban váltogathatja a különböző alkalmazások ablakait. Ráadásul a Windows egy rövid ideig a memóriában eltárolja a felhasználó beállításait, így ha kikapcsolás után nem sokkal újra benyomja a gépet, ugyan az a Snap Layout elrendezés fogja várni.

A gamerek is jól járnak

A Windows 11 támogatja a számítógépes játékok Auto HDR megjelenítését. A Microsoft tájékoztatása szerint több mint 1000 játékot érint az említett fejlesztés. Ez a funkció lényegében szebb képet, és így egy jobb játékélményt eredményez. Ehhez viszont szükséges egy erős gép és egy HDR funkcióra alkalmas monitor és játék is. A Windows 11 a játékok betöltéséhez szükséges időt is csökkenti, amit a DirectStorage funkció tesz lehetővé. Ezt egyelőre csak azok a felhasználók élvezhetik, akik számítógépeiben NVMe SSD található.

Az már csak hab a tortán, hogy a Microsoft Store is átalakult. Egyebek között bekerült az Instagram és a TikTok is, illetve a külsején is csinosítottak. Egyelőre ezek a fontosabb újítások, de a közeljövőben további fejlesztések várhatók.

A Windows 11 ingyenesen elérhető lesz minden jelenlegi Windows 10 felhasználó számára. Lényegében egy frissítés formájában fel lehet telepíteni a Windows 10 rendszerére. A Microsoft értesítést fog küldeni, amint elérhető válik a frissítés. Aki elfogadja a feltételeket, azt a Microsoft szépen végigvezeti a telepítés lépésein. Érdemes azonban ellenőrizni, hogy a gépünk megfelel-e a Windows 11 rendszerkövetelményeinek. Ezt ide kattintva, legörgetve az oldal aljára, bárki megteheti.


Ne hagyd ki!