Bill Gates, a Microsoft társalapítója, a világ egyik leggazdagabb embere

Bill Gates, a Microsoft társalapítója, a világ egyik leggazdagabb embere

Fotó: Shutterstock

Bill Gates tényleg elkezdi: megszabadul a vagyonától

Bill Gates azt tervezi, hogy összes vagyonát az általa alapított jótékonysági szervezetnek, a Bill And Melinda Gates Alapítványnak adja át.

A milliárdos a Twitteren jelentette be, hogy ebben a hónapban 20 milliárd dollárt utalt át az alapítvány számlájára, ezzel 9 milliárd dollárra növelte a szervezet évente felhasználható keretét 2026-ig. A döntést a pandémia utóhatásaival, az ukrajnai háborúval és más tényezőkkel indokolta.

Lenulláz a milliárdos

A jövőre nézve az a tervem, hogy gyakorlatilag minden vagyonom átadom az alapítványnak

– írta a Microsoft társalapítója, hozzátéve: ezzel

egyre lejjebb kerülök, és végül eltűnök a leggazdagabbak listájáról.

Gates köszönetet mondott milliárdostársának, Warren Buffett-nek azért, hogy hosszú ideje támogatja a Bill and Melinda Gates Alapítványt, mert az ő „hihetetlen nagylelkűségének is köszönhető, hogy az alapítványnak ilyen nagyratörő tervei lehetnek”.

Buffett, valamint Gates és volt felesége 2010-ben létrehozták a Giving Pledge elnevezésű kezdeményezést, ami olyan adományozók mozgalma, akik vagyonuk tetemes részét jótékony célokra költik még életükben, vagy végakaratuk szerint. Ehhez már majdnem 200 milliárdos csatlakozott, a világ minden tájáról.

Vissza a társadalomnak

Kötelességemnek érzem, hogy visszajuttassam az anyagi forrásaimat a társadalomnak oly módon, hogy a lehető legjobb eszköze legyen a szenvedés mérséklésének és az életminőség javításának

– írta Gates. Hozzátette: bízom benne, hogy mások, akik hozzám hasonlóan nagy vagyonnal és privilégiumokkal rendelkeznek, csatlakoznak a mozgalomhoz.

Gates régóta mondogatja, hogy vagyonát globális problémák, például a klímaváltozás megakadályozására fordítaná. Már korábban bejelentette, hogy a gyermekei nem öröklik a vagyonát, az apai örökség révén nem lesz belőlük csúcsgazdag, mert más célra kívánja fordítani a milliárdjait.

A Bloomberg friss számítása szerint

Bill Gates 114 milliárd dollár felett rendelkezhet.

A tech guru egy hónapja arról beszélt: biztos benne, hogy újabb világjárványok törnek majd ki, a koronavírusnál akár végzetesebb következményekkel. Szerinte a félkészülésre évente egymilliárd dollárt kellene fordítani, mert a jövőbeni pandémiák destabilizálhatják a társadalmat.


Ne hagyd ki!