Bill Gates zakóban nyakkendőben
Fotó: Shutterstock

Bill Gates újabb járványokra figyelmeztet

Bill Gates szerint a Covid-19 lehetőséget adott az emberiségnek arra, hogy felkészüljön a jövőbeni pandémiákra, különösen azokra, amelyek destabilizálhatják a társadalmat. Szerinte a félkészülésre évente egymilliárd dollárt kellene fordítani.

Gates-nek nincs kétség afelől, hogy újabb világjárványok törnek majd ki, a koronavírusnál akár végzetesebb következményekkel.

Járványkitörési gyakorlat

A Time 100 konferencián a Microsoft alapítója kifejtette: létre kell hozni egy háromezer járványügyi szakértőből álló globális csoportot. Ez segítséget nyújtana az egyes országoknak, hogy megtervezzék a teendőket egy újabb járványkitörés esetén, illetve ellátná a helyi szakembereket a járványbejelentéshez szükséges felszereléssel.

A csoport az Egészségügyi Világszervezet irányítása alatt dolgozna. Gates elképzelése szerint egyik fontos feladata lenne, hogy úgynevezett „kitörési gyakorlatokat” hajtson végre az egyes országokban, így kiderülne: mennyire felkészültek egy valós járvány kezelésére – derül ki a Time magazin összefoglalójából.

Gates arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő pandémia nagyobb halálozási aránnyal járhat, ami véget vethet a társadalmi berendezkedésnek.

A következő 20 évben egy újabb világjárvány esélye – legyen az természetes vagy szándékosan generált – 50 százalék felett van

– mondta.

Egy országon elbukhat 

A GERM (Global Epidemic Response and Mobilization) csoportnak valóban felelősséget kell vállalnia körülbelül egy tucat országért, amelynek erősen korlátozottak az erőforrásai – mondta Gates.

Hangsúlyozta, hogy ha nem cselekszünk gyorsan, akkor már nem sokat lehet tenni.

A pandémia globális probléma, és ha egy ország nem veszi ki a részét a detektálásból és a kezelésből, az az összes többi ország problémája lesz

- mondta.

Gates megismételte a számos egészségügyi szakértő által hangoztatott teendőket is: fejleszteni kell a technológiát a vakcinagyártásban és a terápiákban, egészségügyi rendszereket kell létrehozni, és a betegségeket szorosabban nyomon követni az egész világon.

Szerinte mindez évente egymilliárd dollárba kerülne, de úgy véli, hogy ez elenyésző összeg ahhoz a kiadáshoz képest, amelyet egy pandémia jelenthet a világnak.

"A koronavírus miatt eddig 14 billió dollárt veszítettünk.

Még a pandémiamentes években is megvolna a haszna járványkitörések vizsgálatának" – vélekedett.

Hozzátette, hogy a koronavírussal tulajdonképpen szerencsénk volt: „csak” 0,2 százalékos volt a halálozási arány, de lehetett volna sokkal rosszabb is.


The Conversation

Ne hagyd ki!