Még, még...
A tavalyi Zamat Fesztiválon készítette el a világ legnagyobb rántott szeletét a baromfi vágással és feldolgozással foglalkozó debreceni Tranzit Csoport kényelmi élelmiszereket gyártó cége. Már akkor elhatározták, hogy idén a Tranzit-Food "Csibém" márkanéven ismert, prémium csirkemárkájával valami hasonlóan nagyot "fognak dobni". A közös ötletelés eredményeként odáig jutottak, hogy megpróbálkoztak a világ legnagyobb tojásrántottáját elkészíteni. (A korábbi világrekordot egy 60 ezer tojásból sütött, 3,2 tonnás rántotta tartotta. Egészen mostanáig...)
3,5 tonna
Fotó: Fejes Márton
A „CSIBÉM csapat” nem kevesebbre vállalkozott, mint, hogy 75 ezer tojásból, egy 4,3 tonnás rántottát készítsenek, és osszanak szét a "Debrecen reggelije" projekt keretében. Ehhez először is el kellett készíteni azt a 3 méter széles és 22 méter hosszú speciális sütőberendezést, melyben a 75 ezer tojás 4 óra leforgása alatt elkészíthető. Az élelmiszer-biztonsági szempontok messzemenő szem előtt tartásával a rekordkísérlet hajnalán törték fel a 75 ezer tojást, mégpedig egy olyan hűtött térben, ahol garantált a minőség megőrzése. A másik nagy kihívás a sütés során a tojások megfelelő maghőre történő kezelése, illetve a megfelelő maghőn tartása volt.
Jó étvágyat!
Fotó: Fejes Márton
A rekordkísérletre Debrecen főterén, a Kossuth téren, a Nagytemplom "árnyékában" került sor június 21-én, pénteken, reggel 6 és délelőtt 10 óra között. A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült, amit szétosztottak a jelenlévők között. A szervezők azonban nem álltak meg a kulináris élvezeteknél, a Kossuth téren (az utolsó tanítási napon) színes programok, igazi hamisítatlan majális-hangulat várta az érdeklődő kicsiket és nagyokat. A helyszínen közel 100 ember dolgozott azon, hogy a világcsúcs-kísérlet sikeres és nemzetközileg is hitelesíthető legyen.