Dollárbankjegyek szállnak az égen
Fotó: Shutterstock

Mégis létezik az amerikai álom? Itt van rá a bizonyíték

Átszámítva több tízmillió forinthoz jut egy amerikai garázsajtó-gyártó cég minden alkalmazottja, mert a tulajdonos a küldetésének tekintette, hogy legyen tulajdonrészük a vállalatban.A Nucor Corporation acélgyártó most 3 milliárd dollárért felvásárolja a C.H.I-t, és a cég eredeti tulajdonosának köszönhetően ebből a pénzből a munkásoknak is jár. Nem is kevés: fejenként 175 ezer és 400 ezer dollár (64-146 millió forint) közötti összeg.

Utánuk dobták

A KKR, amely egy munkástulajdont ösztönző magántőkealap, a C.H.I. megvásárlásakor minden egyes munkavállalót felvett a dolgozói részvényprogramba, amelyben egyszerűen és ingyen juthattak tulajdonrészhez a cégben – írja az Insider.

Mind a 800 dolgozó - kezdve a gyári munkásoktól a szállító sofőrökön át az irodai dolgozókig – tulajdonosok lettek az üzletben – derül ki a KKR közleményéből. Hozzátették:

a C.H.I. története ékesen bizonyítja, hogy a tulajdonosi kultúra kialakítása meghozza a gyümölcsét.

A KKR 2015-ben vette meg a C.H.I-t mintegy 600 millió dollárért. Amellett, hogy javítottak a biztonsági sztenderdeken és a cafetérián, a cég bevétele majdnem 120 százalékkal nőtt.

Felemelő pillanat

Az órabérben lévő dolgozók és a sofőrök átlagosan 175 ezer dollárhoz (64 millió forint) jutnak. Azok, akik régóta alkalmazottai a cégnek, többet kapnak, akár 400 ezer dollárt (146 millió forintot) is.

Az egész karrierem legszebb pillanata volt, amikor bejelentettem a hírt a munkásoknak

– mondta Pete Sravros, a KKR egyik vezetője.

A C.H.I. az illinois-i kisvárosban, Arthurban a település meghatározó munkáltatója.

A pénz nemcsak az egyes emberek életét, hanem az egész közösségét meg fogja változtatni

– véli az egyik ott dolgozó, akinek három családtagja is a cég alkalmazottja. Ők így összesen 750 ezer dollárral (275 millió forinttal) lesznek gazdagabbak az eladás után.

Arról, hogy egy Las Vegas-i kaszinó ötezer alkalmazottjának ötezer dollár jutalmat adott, itt írtunk. A Brewdog is részvényeket ajándékozna dolgozóinak.

Ne hagyd ki!