A mezőgazdaságban is hódít a mesterséges intelligencia
Fotó: CONTENTNMORE

A mezőgazdaságban is hódít a mesterséges intelligencia

Szeptember 1-jén elkezdődött az egy hónapig tartó nyilvános szavazás, amelynek során Magyarország első számú üzleti magazinja, a Forbes felhívására a 100 legkiválóbb hazai vállalkozó körébe kerültek közül választhatja ki a közönség azt az egy személyt, illetve párost, aki a 10 éves magazin novemberi, jubileumi címlapján szerepelhet. A számos területről érkező jelöltek sorát színesíti Bódi Zsolt, a NeoCons Plus Kft. elkötelezett alapítója és tulajdonosa is, aki a mezőgazdaság, azon belül pedig a takarmányozás kiemelkedő szerepére kívánja felhívni a figyelmet.

Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a fosszilis energia és az ezekhez tartozó iparágak, mint például az állattenyésztés, a növénytermesztés és a takarmányipar mennyire fontosak az emberiség jelene és jövője szempontjából. Jelentőségükhöz képest azonban mégis viszonylag kevés szó esik róluk.

„Pályám kezdete óta szívügyem a takarmányozás. Mondhatni egy garázscégből építettem fel a feleségemmel együtt a ma már komoly branddel rendelkező vállalkozásunkat szülővárosomban, Kiskunmajsán. Működésünk során technológiáink és eszközeink tekintetében a modernizáció erejében hiszünk, míg vezetőként a hagyományos értékeket képviselve a család és a csapat összetartásában, együttműködésében látjuk a sikerünk kulcsát. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy telephelyünk, amely egykor egy elhanyagolt, lepusztult terület volt, ma virágzik, irodaépület és raktárak magasodnak rajta, és aki belép, egy modern, 21. századi, innovációk sorát felvonultató környezetben találja magát”, avatott be Bódi Zsolt, okleveles agrármérnök, a NeoCons Plus Kft. ügyvezető igazgatója.

Elengedhetetlen a fejlődés

Az állattenyésztés elképesztő mértékű fejlődésnek indult, amivel mind a takarmányozás terén, mind pedig az eszközpark kialakításában lépést kell tartania annak, aki egyfelől meg akar felelni az egyre szigorodó európai uniós szabályozásoknak, másfelől versenyképes kíván maradni a piaci szereplők népes táborában. Az állomány minőségét illetően a takarmányozásnak kiemelt szerepe van, a precíziós takarmányozás hozzájárul ahhoz, hogy az állat minél több húst állítson elő, több tejet, illetve tojást termeljen. Az antibiotikumokat, melyeket korábban hozamfokozásra is használtak, ma már erősen korlátozott az EU területén. A szermaradványok káros hatása miatt már csak indokolt esetben, kezelések során vehetik igénybe. Az egészségmegőrzés szerepét a jó minőségű takarmányok és a benne található vitaminok, tápanyagok vették át.

„Annak érdekében, hogy a takarmány minél tisztább legyen, fontos, hogy minél kevesebb emberi behatás érje a gyártás során. Nálunk már minden folyamat számítógép által vezérelt, emellett rendszeres minőségellenőrzések is garantálják az állandó minőséget. A szektorunkban a fejlődés, a növekedés elengedhetetlen. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy az állati takarmányozás magasabb szinten áll jelenleg, mint a humán dietetika”, hívta fel a figyelmet a szakember.

Nemcsak kopogtat, de be is lép a 21. századi technológia

Bódi Zsolt az innovációk sorában említette az antibiotikum használatának visszaszorítása mellett a GMO mentességet, valamint a rovarfehérjék alkalmazását is a takarmányozásban. Arra is rámutatott, hogy az automatizáció, a digitalizáció, valamint a mesterséges intelligencia is elkerülhetetlenné vált a mezőgazdaságban, sok helyen az etetést, a fejést és egyéb műveleteket már robotok végzik.

„A mesterséges intelligencia jelenléte számos vívmányban tetten érhető. Elterjedőben vannak olyan szoftverek, amelyek a hozzájuk társított kamerarendszerek segítségével képesek folyamatosan figyelni és elemezni az állatok mozgását, testhőmérséklet-változását, viselkedését, amelyekből jóval a problémák megjelenése előtt tudnak következtetni akár állományszintű megbetegedésre, akár egyéni érzékenységre. De az egyedek fejlődését, gyarapodását is képesek követni napról napra, amiből megállapítható, hogy megfelelő-e számukra a takarmányozás mennyisége és minősége, és előre tudnak tervezni azzal, hogy mikorra érik el ebben az ütemben a vágósúlyt. Ezek a megoldások az állati jólétet is korábban nem tapasztalt szintre emelik”, ismertette a NeoCons Plus Kft. ügyvezető igazgatója.

Ki kerüljön a címlapra?

Tíz éve indult el a Forbes magazin Magyarországon, az évforduló alkalmából minél több Forbes-arcot szeretnének megmutatni az országban. A szerkesztőség pályázatot hirdetett és szavazásra bocsátotta, ki legyen a novemberi szám címlapján.

Olyan vállalkozók jelentkezését vagy jelölését várták, akik a maguk erejéből, piaci alapon növekedtek, egyértelmű magyar és/vagy nemzetközi sikert értek el a területükön. A végső döntésben 50 százalékban a közönségszavazatok és 50 százalékban a zsűri dönt majd, az első 10 helyezett mindegyike címlapfotózáson vehet részt. A novemberi lapszámot a nyertes címlapossal 2023. november 2-án, a Forbes Kilövés eseményen mutatják majd be.

Bódi Zsoltra, a NeoCons Plus Kft. ügyvezető igazgatójára itt lehet szavazni. (x)


Ne hagyd ki!