Összesen 907 befektetési projektnek köszönhetően 4,1 milliárd eurót ruháztak be külföldi cégek Magyarországon, amivel csaknem 13 ezer munkahelyet teremtenek.


Dől a pénz

A 97 kiemelt működőtőke beruházás mellett két COVID-specifikus, 810 vállalatot érintő támogatási programot is bonyolított 2020-ban Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) – derül ki a Világgazdaság cikkéből. Az üzleti szolgáltató központok, az infokommunikációs beruházások és a kutatás-fejlesztési befektetések 25 projekttel és több mint háromezer új munkahellyel soha nem tapasztalt nagy arányban szerepeltek a tavalyi eredmények között.

​Elektromobilitás, elektronika, élelmiszeripar

A 97 kiemelt működőtőke-beruházás összesen 19 ágazatot érint. Folytatódott az elektronikai szektor és az elektromobilitás térnyerése, különösen az elektromos járművekhez használt akkumulátorokhoz szükséges alkatrészek gyártói indítottak jelentős fejlesztéseket. Az elektronikai ágazatba 808 millió euró befektetés érkezett 22 projekttel, amelyek több mint háromezer új munkahelyet teremtenek. Az élelmiszeriparban regisztrálták a harmadik legtöbb beruházást tavaly, az összes befektetés volumenében, illetve a projektek számában egyaránt 10 százalékot képviselt a szektor.

​Ázsia, Németország, USA

Négy ázsiai ország, Kína, India, Dél-Korea és Japán felelt a tavalyi befektetési volumen közel feléért, egyúttal az új munkahelyek bő harmada is ezekhez az országokhoz volt köthető. A német befektetők valósítják meg a legtöbb beruházást. 20 projekt keretében összesen 438 millió eurót fektetnek be és csaknem 1500 munkahelyet teremtenek. Az amerikai projektek hozzák létre a legtöbb munkahelyet, majdnem 2500-at. Jelenleg körülbelül 80 kiemelt, döntés előtti projektet kezel a HIPA, amelyek összesen több mint 13 milliárd euró beruházási volument és 32 ezer új munkahelyet képviselnek. Várhatóan továbbra is domináns szerepük lesz a távol-keleti beruházásoknak.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hamarosan érkezik Donald Trump közösségi platformja

Donald Trump bejelentette, hogy 2022-ben hivatalosan is érkezik a saját, TRUTH Social nevű közösségi média platformja, amellyel a nagy technológiai vállalatok „zsarnoksága" ellen venné fel a harcot, valamint biztosítaná a szabad véleménynyilvánítást.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb hét, újabb büntetés: halmozza a rekordokat a Facebook

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete (CMA) magyar forintban számolva több tízmilliárdos büntetést szabott ki a Facebook-ra, mert a közösségi óriás szándékosan megszegte a szigetország versenyjogi szabályait.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ellepték a katasztrófaturisták a konténerhajókkal teletömött kikötőket

Néhány hónapja valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy valami jó is kisülhet a hajózási iparág vergődéséből. Mint kiderült, rengetegen kíváncsiak az óriási teherhajókra, az érdeklődők ellepték a világ nagyobb kikötőit. Az eredmény? Fellendült a turizmus.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!