Azt hitted, Soros György a világ leggazdagabb magyarja? Tévedtél

Péterffy Tamás (Thomas Peterffy) vagyona nagyjából háromszorosan haladja meg Soros Györgyét. Az Egyesült Államokban élő üzletember a napokban Budapesten járt, mert egyik cége, az Interactive Brokers Central Europe Zrt. tag lett a Budapesti Értéktőzsdén.


Péterffy a 25 milliárd dolláros vagyonát a korát messze megelőző digitális diszkontbrókercégével szedte össze. Jelenleg ő az amerikai Forbes listáján a 65-ik leggazdagabb ember, Soros György a 288-ik, 8,6 milliárd dollárral.

A Telex azt írja, a milliárdost édesanyja egyedül nevelte (édesapja '56-os menekültként már az Egyesült Államokban volt), és mivel édesanyja nappal dolgozott, ő az utcán nőtt fel, a lebombázott házak helyén megmaradt grundokon, de így legalább mindent felszedett, ami a későbbi karrierépítéshez kellett. Maga Péterffy 1965-ben emigrált Magyarországról az Egyesült Államokba, a nyelvet nem beszélte, igazán az apja sem segítette, műszaki rajzolóként helyezkedett el. Pár év felkapaszkodás után, immár 43 éve alapította az Interactive Brokers Groupot.

A budapesti szál

Péterffy budapesti szoftverfejlesztő vállalata már 13 éve működik, 50 szoftverfejlesztővel, itt készül a világszerte használt brókerrendszernek egy része. A globális cégnek jelenleg 1,4 millió ügyfele van, Péterffy szerint a világon nagyjából az emberek 1-1,5 százaléka tudja a szolgáltatást jól kihasználni, de így is 10-20 éven belül 80 millió ügyfél a célkitűzés, ebből 1-1,5 millió érkezhetne a kelet-közép-európai régióból.

Az Interactive Brokers ügyfeleinek több mint egynegyede Európában és Afrikában található, ahol a vállalat jelentős növekedést ért el, a Covid csak segítette a diszkontbróker működését. 2020. november 30-i adatok szerint a vállalat globális ügyfélköre egy év alatt 52 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, és az új ügyfelek 80 százaléka az Egyesült Államokon kívülről érkezett.


The Conversation

Ne hagyd ki!