Azt hitted, Soros György a világ leggazdagabb magyarja? Tévedtél
Fotó:123RF

Azt hitted, Soros György a világ leggazdagabb magyarja? Tévedtél

Péterffy Tamás (Thomas Peterffy) vagyona nagyjából háromszorosan haladja meg Soros Györgyét. Az Egyesült Államokban élő üzletember a napokban Budapesten járt, mert egyik cége, az Interactive Brokers Central Europe Zrt. tag lett a Budapesti Értéktőzsdén.


Péterffy a 25 milliárd dolláros vagyonát a korát messze megelőző digitális diszkontbrókercégével szedte össze. Jelenleg ő az amerikai Forbes listáján a 65-ik leggazdagabb ember, Soros György a 288-ik, 8,6 milliárd dollárral.

A Telex azt írja, a milliárdost édesanyja egyedül nevelte (édesapja '56-os menekültként már az Egyesült Államokban volt), és mivel édesanyja nappal dolgozott, ő az utcán nőtt fel, a lebombázott házak helyén megmaradt grundokon, de így legalább mindent felszedett, ami a későbbi karrierépítéshez kellett. Maga Péterffy 1965-ben emigrált Magyarországról az Egyesült Államokba, a nyelvet nem beszélte, igazán az apja sem segítette, műszaki rajzolóként helyezkedett el. Pár év felkapaszkodás után, immár 43 éve alapította az Interactive Brokers Groupot.

A budapesti szál

Péterffy budapesti szoftverfejlesztő vállalata már 13 éve működik, 50 szoftverfejlesztővel, itt készül a világszerte használt brókerrendszernek egy része. A globális cégnek jelenleg 1,4 millió ügyfele van, Péterffy szerint a világon nagyjából az emberek 1-1,5 százaléka tudja a szolgáltatást jól kihasználni, de így is 10-20 éven belül 80 millió ügyfél a célkitűzés, ebből 1-1,5 millió érkezhetne a kelet-közép-európai régióból.

Az Interactive Brokers ügyfeleinek több mint egynegyede Európában és Afrikában található, ahol a vállalat jelentős növekedést ért el, a Covid csak segítette a diszkontbróker működését. 2020. november 30-i adatok szerint a vállalat globális ügyfélköre egy év alatt 52 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, és az új ügyfelek 80 százaléka az Egyesült Államokon kívülről érkezett.


Ne hagyd ki!