Egy terepmintás pulóveres férfi háttal áll a kamerának, nézi az autóját, kapucni van a fején, a pulcsin antiszociális közösségi klub felirat látható
Fotó: Unsplash

A semmittevésből él és igen szépen keres vele

Semmi sem szórakoztatóbb, mint a semmittevés-vallja a 38 éves Shoji Morimoto, aki abból él, hogy a saját semmitevését értékesíti magányos embereknek. A férfi különleges szolgáltatását a CBS mutatta be.Hátrány vagy erősség?

A 38 éves Shoji Morimoto egész életében azt hallgatta a környezetében élő emberektől, hogy túlságosan csendes, a közösségi eseményeken pedig jóformán nem csinál semmit. Elvégzett egy egyetemet, ahonnan kikerülve lélekölőbbnél-lélekölőbb munkahelyek között lavírozott. Végül 2018-ban a munkanélküliek sorsára jutott. Miközben azon gondolkozott, hogyan szerezhetné meg napi betevőjét, úgy döntött, előnyt kovácsol gyengeségéből, és áruba bocsájtja a semmittevést.

Létrehozott egy Twitter-fiókot "Do Nothing Rent-a-Man" néven, majd elkezdte árulni „varázslatos” társaságágát.

Az érdeklődők úgymond kikölcsönözhetnek, hogy ne csináljak semmit, ami azt jelenti, hogy nem teszek különösebb erőfeszítést a társalgás előmozdítására. Soha nem kezdeményezek beszélgetést. Ha kérdeznek, válaszolok, de ennyi.

-mondta a japán férfi.

Piaci rés

Mint kiderült, Morimoto szolgáltatásaira elképesztő kereslet mutatkozik. Naponta minimum három találkozót szervez le.

Az emberek különböző okok miatt keresnek fel engem. Vannak, akik szimplán magányosak. Olyanok is akadnak, akik pocsékul érzik magukat, ha egyedül látogatnak el egy érdekes helyre, és nincs, akivel megoszthassák élményeiket, benyomásaikat. Számomra elképesztő, hogy milyen sokszínű személyiségekkel, körülményekkel és szituációkkal találkozok a munkám során.

-fogalmazott Morimoto.

Sikereihez nagyban hozzájárul, hogy a japánok, főleg a nők rengeteget aggódnak azon, hogy mit gondolnak mások róluk, ha meglátják, hogy egy étteremben, kávézóban egyedül ülnek az asztalnál. Számukra hiánypótló szolgáltatást nyújt Morimoto. Kliensei között olyan emberek is találhatók, akik egész egyszerűen csak meg akarják osztani valakivel, hogy mi nyomja a lelküket.

Morimoto gondosan megválogatja, milyen kéréseket fogad el. Az elmúlt években hívták már takarítani, megkérték, hogy legyen valaki barátja, egy kísértetházba is el akarták rángatni, illetve egy olyan megrendelő is befutott, aki azt akarta, hogy álljon neki aktot. Az ilyen és ezekhez hasonló megkereséseket nem vállalja.

Dübörög a biznisz

Morimoto pontos összegekről nem beszélt, de azt elárulta, hogy remek megélhetést biztosít neki a különleges szolgáltatása. Az évek során négy könyvet, köztük egy mangát is írt, amelyek történeteit saját tapasztalatai ihlették. Nagyjából 250 ezres online követői bázisra tett szert, és még egy 12 részes sorozat is készült az életéről, amelyet az Amazon Prime streamingszolgáltatón lehet megtekinteni.

Külön kiemelte, hogy nem munkaként tekint Do Nothing Rent-a-Man-re.

Semmi sem szórakoztatóbb, mint a semmittevés

-jellemezte „munkáját” Morimoto.

Ne hagyd ki!