Otthagytad a jól fizető melót, hogy vállalkozó legyél? Adunk 7 tippet a sikerhez
Success Happy Businessman - Free photo on Pixabay

Otthagytad a tuti melót, hogy vállalkozó legyél? Adunk 7 tippet a sikerhez

Rengetegen álmodoznak arról, hogy beadják felmondásukat a munkahelyükön, majd belevágnak a saját vállalkozásukba, hogy megvalósítsák az álmaikat. Sikersztorik tömkelege született az elmúlt években, azonban ha valaki nem készül fel kellőképp, hamar ismét alkalmazotti szerepben találhatja magát. Ráadásul üres pénztárcával. Hogyan lehet ezt elkerülni?


Cami Galles éveken keresztül dolgozott a Google-nél. Jó fizetés, megbecsült munka, szakmai fejlődés. Látszólag minden tökéletes volt. Az értékesítési szakember azonban megelégelte, hogy mások álmait váltja valóra, így a főnöke legnagyobb döbbenetére, épp mikor előléptették, felmondott. Napjainkban már a saját médiavállalatát menedzseli. A Business Insidernek 7 pontban összegezte a tapasztalatait.

Legyen elég megtakarításod

Ne ugorj bele a vállalkozói életbe biztos háttér nélkül. Ha mégis így teszel, készülj fel rengeteg stresszre, szorongásra, és a pénzügyi nehézségekre. Egy jó kezdéshez legyen legalább 6 hónapnyi megtakarításod, ami biztonsági hálóként fog szolgálni a vállalkozásod első néhány nehéz hónapjában.

Legyél elkötelezett

Ha nem hiszel a saját vállalkozásod sikerében, akkor ezt mástól sem várhatod el. Hiába rakod össze a világ legjobb üzleti tervét, a megfelelő, elkötelezett gondolkodás híján nem fogsz sikerrel járni.

Egy vállalkozás sok esetben hónapok, évek alatt sem éri el az igazi áttörést. Fel kell készülnöd mentálisan a nehéz időszakokra. Emlékezz rá, miért kezdtél bele! Ezt szem előtt tartva mindig lesz miből merítened a továbblépéshez és a mentális egészséged megőrzéséhez.

Pozitív megerősítés

Ahogy elindítod a vállalkozásodat, keress minél több pozitív eredményt, amiből erőt meríthetsz. Ez lehet az első eladott terméked, vagy akár egy lájk a céged Instagram profilján. Tekints a legkisebb sikerekre is örömforrásként, pozitív visszacsatolásként.

Hogy fenntartsd ezt a pozitív szemléletet, nem feltétlenül kell mindenkivel megosztanod a céljaidat, beleértve a családodat is. Természetesen nem azokra gondol Cami Galles, akik életére közvetlen hatást gyakorol a tevékenységed (például a párod, vagy a szüleid), de a folyton morgó, mindent kritizáló nagybácsit nyugodtan kihagyhatod. Az ilyen embereknek majd akkor beszélj a vállalkozásodról, ha már beindult.

Tanulj mások sikeréből

Érdemes utánajárni azoknak a vállalkozásoknak, amelyek hasonló tevékenységi körrel rendelkeznek, mint amibe te is bele akarsz vágni. Sikeresek? Nagyszerű, van jövője a vállalkozásodnak, és még igény is van a termékeidre! Tanulmányozd a munkásságukat. Mi vált be nekik, és mi nem? Mit csinálnál másképp? Ezek az információk segítségedre lesznek a döntéshozatalban, illetve önbizalommal tölthetnek fel.

Passzív jövedelem

Mivel búcsút mondtál a rendszeres, megbízható fizetésnek, érdemes olyan passzív bevételi forrásokat keresned, amik kicsit leveszik a vállalkozásod bukdácsolásának terhét a válladról. Ez nagyon jól fog jönni, főleg az elején, amikor semmilyen jövedelemre nem számíthatsz.

Rengeteg lehetőség van ilyen bevételekhez jutni, kezdve a hétvégi taxizással, egészen a kutyasétáltatásig. Persze a legjobb talán az, ha van egy ingatlanbefektetésed, ami „termeli" a pénzt.

Ha ezek nem működnek, csökkentsd a kiadásaidat. Mondd le az előfizetéseidet, melyekre nincs szükséged, keress lakótársat, akivel megoszthatod a bérleti díjat, vagy cseréld le az autódat egy olcsóbbra.

Minőségi profilkép

Ne sajnáld a pénzt egy profi fotósra. Csináltass magadról egy minőségi fotót. Ne feledd, egy olyan képről beszélünk, ami szinte mindenhol ott lesz, a weboldaladon, a LinkedIn profilodon, de ezt fogják felhasználni az újságírók is, ha írnak rólad egy cikket. Valószínűleg nem akarod, hogy a nyilvános fellépéseid előtt egy ügyetlen szelfivel konferáljanak fel.

Mivel foglalkozol?

Erre a kérdésre mindig legyen kész válaszod. Fontos, hogy néhány mondatban el tudd mondani, mivel foglalkozol, és milyen értéket képvisel a tevékenységed.

Cami Galles például így jellemezné a munkáját:

Énekes vagyok, és egyben vállalkozó, aki a zene, a rendezvények és a média segítségével hozza közelebb egymáshoz az embereket és a szponzorokat. Ez boldoggá teszi az ügyfeleimet, miközben bevételhez is juttatja őket

Ezek a jellemzések változhatnak attól függően, hogy éppen kivel beszélsz. A lényeg, hogy ne hagyd ki a mondandódból, milyen értékeket teremtesz a tevékenységeddel. És ne felejts el mosolyogni!

Ne hagyd ki!