Nyomatékkulcs

4 dolog, amit a nyomatékkulcsról tudni érdemes

A nyomatékkulcs használata a ház körül és műhelyekben egyaránt hatalmas segítséget jelent, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire húzunk meg egy csavart vagy éppen milyen mértékben lazítjuk azt meg. Különösen nagy segítség ez olyankor, amikor valamilyen összetett szerkezet szereléséről van szó. Ám a széles választékban nem nehéz elveszni, ha nem tudjuk pontosan, mire is van szükségünk és mit is keresünk. Ebben igyekszünk most segítséget nyújtani ebben a bejegyzésben.


1. Húzásra és lazításra is alkalmasak

Egy nyomatékkulcsra bárhol szükség lehet, ahol a csavarok pontos, precíz helyre illesztésére és meghúzására van szükség, legyen az otthoni barkácsolás vagy éppen ipari területen a hivatásnak való hódolás. E szerkezetnek köszönhetően ugyanis például egy csavar vagy csavaranya meghúzási nyomatékát pontosan beállíthatjuk. Ez annak köszönhető, hogy az eszközön látható, hogy aktuálisan hány newtonméterrel van meghúzva a csavar. Ugyanez igaz abban az esetben, ha meglazítanánk egy kötőelemet, ugyanis így szintén láthatóvá válnak a mértékek.

2. Túlhúzás ellen remek megoldást jelentenek

Ha egy csavart nagyon erősen meghúz valaki, akkor bizony éppen az ellenkezőjét érheti el annak, ami eredetileg a célja volt. Hiszen megsérülhet vagy megnyúlhat a menet anyaga, ami miatt nem tart megfelelően és egy idő után elveszíti a funkcióját. Pontosan emiatt nagyon lényeges, hogy a kötőelemek ideális mértékben legyenek meghúzva, amely a nyomatékkulcs használata segítségével nem lehetetlen. Nagyon sok műszaki termék esetében a gyártó minden egyes csavarra precízen megmondja, hogy azt milyen erősen kell meghúzni, amihez tartani is kell magunkat!

3. Van különbség az egyes típusok között!

Ahogy már fentebb is említettük, a nyomatékkulcsok nagyon széles választékban állnak rendelkezésre. Nagy különbség van árak, felszereltség és teljesítmény terén is.

A legegyszerűbb verziója ezeknek a szerszámoknak a lekattanós nyomatékkulcs. Ennek van egy speciális lekattanó retesze, amely egyszerűen meggátolja a túlhúzást egy idő után úgy, hogy nem enged további erőkifejtést bizonyos mértéket követően. Vagyis, ha hallasz egy kattanást, megfelelően húztad meg a csavart.
Egy magasabb szintű típusa ezeknek a gépeknek az elhajló vagy megtörő nyomatékkulcsok, amelyek egyszerűen megtörnek a megfelelő nyomaték elérésekor, így jelezve az ideális szint elérését.
Viszont a dinamométeres erőmérővel, például körtárcsával felszerelt nyomatékkulcsok egészen más elv alapján működnek, nem akadályozzák meg a túlhúzást. Ellenben folyamatosan mutatják, hogy éppen mekkora erővel csavarozunk, vagyis mi magunk láthatjuk szerelés közben a markolaton lévő körtárcsán, hol is tartunk éppen. Tény, hogy ehhez már nagyobb gyakorlottság szükséges, mint a fentiek használatához.

4. Fontos, hogy mekkora erőkifejtést szeretnénk elérni!

Amikor nyomatékkulcsot választunk, figyelembe kell venni azt is, hogy várhatóan a legtöbb esetben a használat során mekkora erőkifejtést szeretnénk elérni, hiszen a skála igen széles körben mozog. Míg a legkisebb 2,5 Nm-es, addig a legnagyobb 25 Nm-es is lehet, de az ipari típusok akár a 400 Nm-t is elérhetik.

A szerelési pontosság is mérvadó lehet mindezeken felül, a legideálisabb, ha +/- 2-3% -os a hibaszázalék, ami fel van rajta tüntetve. Ezzel ugyanis szinte tökéletes munkát adhatunk ki a kezünkből.

Ha a fentiek alapján úgy gondolod, hogy neked is szükséged van a piacon elérhető nyomatékkulcsok valamelyikére, akkor itt az ideje, hogy szétnézz a Szerszámkell webáruház nyomatékkulcsai között!

Nyomat\u00e9kkulcs

Ne hagyd ki!