Az idő pénz

A most 90 éves Warren Buffett alig 11 évesen kezdett részvényekkel kereskedni. Elképesztő vagyonához képest szerényen, igen egyszerű alapelvek szerint él, ezeket foglaljuk össze.


Warren Buffett szerint a legfontosabb a megfelelő kommunikáció, mert a szavaid lesznek a legfontosabb fegyvereid az eszköztáradban

Megfelelő kommunikációs képességek híján nem tudod majd rávenni az embereket, hogy kövessenek, akkor sem, ha te látod a fától az erdőt, ők pedig nem

- mondta egyszer egy Stanford-i diáknak.

Ennek a készségnek a fejlesztése a tőzsdei kereskedőknél kiemelkedően fontos, de a hétköznapi életben is hasznát veheted. Segíti a vezetői készségek kialakulását, illetve megkönnyítheti a döntéshozatalt a stresszes helyzetekben.

„A ma befektetői nem fognak profitálni a tegnap hozamaiból”

Az üzletember szerint sokkal fontosabb az új lehetőségek kutatása és azonosítása, mint a múltbéli trendek követése. Mielőtt valaki befektetne egy cégbe, érdemes arra fókuszálnia, hogy milyen jövő áll a vállalat előtt, nem pedig arra, hogy mit ért el eddig.

Ehhez szorosan kötődik a következő tanácsa is: ne legyél birka. A csordaszellem követése legjobb esetben is csak középszerű eredményeket hozhat. Elmondása szerint ahhoz, hogy jó befektető legyél, ki kell alakítanod a saját stratégiádat a tudásod és a tapasztalataid alapján, mindezt úgy, hogy nyitott maradj a profi pénzügyi tanácsokra. Együttérzően hozzátette az üzletember, hogy szinte lehetetlen elszakadni a környezetünkben lévő emberek kapzsiságától és félelmeitől, de enélkül aligha lesz az ember sikeres.

Csak azt, ami szükséges

Warren Buffett híresen egyszerűen él. Bár megtehetné, hogy méregdrága autókkal, gourmet vacsorákkal és sportautókkal villog, ő még mindig az 1958-ban, 31500 dollárért (9,5 millió forint) vásárolt nebraskai otthonában él, minden reggel a mekiben kajál, ráadásul egy idősebb, visszafogottabb autóval járja az országutat. Ott spórol, ahol csak tud.

Tanulás

A milliárdos úgy véli, hogy a tudás pontosan úgy halmozódik fel az ember fejében, mint a kamatok a bankban. A reggeleket újságolvasással tölti, és minden egyes napon különböző könyveket olvas más-más témakörökben. Azt vallja, az információk halmozása nemcsak a befektetésekben nyújt segítséget, hanem mentálisan is felkészít a leendő sikerekre. Mindig figyelj arra, aki tudással tud szolgálni neked új technológiákról és stratégiákról.

Gondolkodj hosszú távon

Félreértés ne essék, a hosszútávú befektetések titka az, hogy tudd, mikor kell kiszállni. Például mikor a pandémia lecsapott a világra, a Berkshire Hathaway (Warren Buffett holdingtárassága) eladta az összes amerikai légitársaságokban birtokolt részvényét.

Ettől függetlenül az üzletember arra esküszik, hogy ha vettél egy részvényt, akkor tarts ki mellette a rosszabb napok, akár hónapok idején is. Sőt, ő inkább arra használja a rosszabb időszakokat, hogy olcsón még nagyobb részesedést vásárolhasson az adott vállalatokból. Persze csak ésszel, ahogy írtuk, ha egy üzlet nagyon rossz számokat produkál, akkor mérlegelni kell, és a lehető legkisebb veszteséggel kiszállni.

A saját a legjobb

Soha ne fektess be kölcsönkért pénzt. Ha mégis így teszel, a stratégiádat túlságosan befolyásolja majd a tény, hogy minél előbb vissza kellene fizetned az adósságodat. Ez viszont megakaszthatja a hosszútávú befektetésnek induló vásárlásokat. Semmi szükség más pénzét költeni, már fillérekért el lehet kezdeni kereskedni.

Befektetési robotpilóta

Buffett főleg olyan vállalatokat és részvényeket keres, ahol rendszeres és megbízható az osztalékfizetés. Például a Berkshire Hathaway többszáz millió dollárnyi osztalékot kap a Coca-Colától minden egyes évben.

Ilyen osztalékokra olyan vállalatoktól számíthatunk, amelyek magabiztosan és kiszámíthatóan teljesítik negyedévről-negyedévre a kitűzött céljaikat. Bár ezek nem feltétlenül fognak egyik napról a másikra gazdaggá tenni, de a rendszeres osztalékok lényegében robotpilóta üzemmódba teszik a befektetéseidet.

Az üdítőgyártóhoz hasonló megbízható cégek még a Caterpillar, az AT&T, a Verizon és a BlackRock.

Egy valami lehetetlen, az, hogy valami lehetetlen

Warren Buffett fala tele van régi újságok címlapjaival, melyek java része tőzsdei összeomlások híreivel van tele. Ez minden nap emlékezteti arra, hogy a befektetésekben és a való életben bármikor beüthet a krach. Éppen ezért óvatosan, minden rendelkezésre álló információt megvizsgálva hozzunk pénzügyi döntéseket.


Ne hagyd ki!