Fehér műanyag emberi agy és usb-kábel
Fotó: Shutterstock

Agyi chipimplantátum startupra hajt Musk, az övé nem elég jó

Agyi chipimplantátum fejlesztő céget keresett meg befektetési szándékkal Elon Musk, miután a sajátja, a Neuralink egyelőre nem oldotta meg az emberi agy közvetlen összekötését gépekkel.

A Reuters úgy értesült: az elmúlt hetekben Musk felkereste a Synchron startup cég alapítóját és vezetőjét, Thomas Oxley-t. A Synchron célja a lebénult emberek mindennapjainak megkönnyítése.

Musk csalódott

A brooklyni központú Synchron állítólag a Neuralink előtt jár az eszköz engedélyeztetési folyamatában. A Reuters névtelenséget kérő forrásai úgy tudják: Oxley egyelőre még nem döntött arról, hogy elfogadja-e Musk ajánlatát.

Musk, aki az autógyártó Tesla és a rakétafejlesztő SpaceX vezére is, korábban elégedetlen volt a Neuralink dolgozóival, mert szerinte lassan haladnak – ezt négy jelenlegi és korábbi alkalmazott is megerősítette.

Azt pontosan nem lehet tudni, hogy hogyan áll a Neurolink kérelme az embereken való kísérletek megkezdéséhez az amerikai Élelmiszerügyi és Gyógyszerészeti Hatóságnál (FDA).

Gondolattal irányított eszköz

2019-ben Musk egy nyilvános prezentációban azt mondta, hogy a Neuralink, amelyet három évvel korábban alapított, meg akarja szerezni az engedélyt 2020 végére. Tavaly év végén pedig azt mondta, hogy reményei szerint idén elkezdődnek az embereken végzett kísérletek.

A Synchront is 2016-ban alapították, és egy olyan agyi implantátumot fejlesztett, amelynek installációjához nem szükséges a koponya megnyitása – nem úgy, mint a Neuralink termékénél.

Célja, hogy lebénult embereknek nyújtson segítséget digitális eszközök működtetésében, pusztán gondolattal.

A múlt hónapban a Synchron által kifejlesztett eszközt először ültették emberbe az Egyesült Államokban. Ők még 2021-ben megkapták az engedélyt az FDA-től a humánkísérletek lefolytatására, és Ausztráliában négy emberen már tanulmányokat is végeztek.


Ne hagyd ki!