Egyre elterjedtebbek a beszédet írott szöveggé alakító technológiai megoldások
Fotó:Alrite

Úttörő a hatékonyságban: az automatikus szövegfeldolgozás (x)

Napjainkban a mesterséges intelligencia alkalmazása, valamint a speech-to-text technológia fejlődése által a beszéd automatikus módon történő szöveggé alakítása egyre elterjedtebbé válik. Míg régebben be kellett gépelni az elhangzottakat, ahhoz, hogy olvashatóvá váljon a beszéd, ma már sok helyen mesterséges intelligenciát használó szoftverek végzik ezt a feladatot az emberek helyett. A technológia egyre több területen használhatóvá, vagy akár elengedhetetlenné válik, alkalmazásával pedig igazi versenyelőnyre tehetünk szert.


Élő vagy valós idejű feliratozással elősegíthető a beszéd könnyebb megértése, így kiemelten hasznos például a rendezvényszervezés területén. A valós idejű feliratozás által egyszerűen akadálymentesíthetők konferenciák és más események: a gyakorlatban csupán arra van szükség, hogy egy kivetítőn, vagy egy bemutatott diasor alján legyen hely az automatikusan generált feliratnak. Hasonlóképpen tehet gördülékenyebbé online meetingeket és egyetemi előadásokat is a technológia használata, ahol például a Zoom, Teamsvagy egyéb online konferencia alkalmazásokban is megjeleníthető az élő beszéd felirata. YouTube, Twitch vagy más platformon élőben streamelt műsorok vagy élő TV adások esetében pedig elősegítheti a médiafogyasztást azon személyek részére, akik lenémítva nézik a közvetítéseket. Mindegyik felhasználási terület esetén a valós idejű feliratozás nem csak a beszéd nyelvén, hanem automatikus fordítással idegen nyelven is megjelenhet, így a nemzetközi célközönség is egyszerűen elérhetővé válik. Ezek mellett a valós idejű feliratozás előnye lehet az is, hogy az elhangzottak rögzíthetőek és utólagosan is közzétehetőek, videó felirat vagy folyószöveg formájában.

A beszédfelismerés üzleti alkalmazásokba történő integrálása rendkívül hasznos lehet olyan munkakörökben, ahol munkavégzés jellegéből adódóan nehezen vagy nem megoldható a gépelés, gondoljunk például az egészségügyi területre, a telephelyen, géppel történő munkavégzésre, vagy a folyamatosan úton lévő munkakörökre. Rengeteg idő megspórolható azáltal, hogy nem kell az adott munkafolyamatot megszakítani a gépeléssel, hanem azzal egyidejűleg végrehajtható az adatbevitel.

Alrite – a magyar nyelvre optimalizált megoldás

Az Alrite, a Régens Zrt. saját fejlesztésű, mesterséges intelligencia alapú beszédfelismerője, amely web- és mobilalkalmazásként érhető el. Az Alrite 2020-as elindítását több éves intenzív kutatás-fejlesztés előzte meg az innovatív szoftverfejlesztő cégnél, a közel tökéletes leiratozás elérése érdekében. Mostanra már 18 ezer feletti a felhasználók száma, és a világ számos országából és üzleti területéről használják aktívan a mindennapokban. Az alkalmazás alapfunkciói limitált időkerettel ingyenesen használhatóak egy rövid regisztrációt követően (https://alrite.io/), így egyebek között a valós idejű feliratozás technológia testközelből is megismerhető vele.

Egyre elterjedtebbek a besz\u00e9det \u00edrott sz\u00f6vegg\u00e9 alak\u00edt\u00f3 technol\u00f3giai megold\u00e1sok

Fotó:Alrite

Az applikáció képes magyar, angol, német és spanyol nyelvű szövegek felismerésére, és kitűnő nyelvhelyességgel való automatikus le- és feliratozására, továbbá magyar, angol és német nyelvek közti fordításra is. Ezáltal a valós idejű beszédnek akár azonnal lehetséges egy másik nyelven történő feliratozása, amely további lehetőségeket nyújthat, bármilyen alkalmazási mód esetében.

A Régens a szervezet igényeire szabottan tudja támogatni a valós idejű és utólagos leiratozást és feliratozást. Az Alrite bármely egyedi alkalmazáshoz is integrálható, így az ügyfél üzleti rendszeréből közvetlenül elérhető a beszédfelismerő, ezáltal megoldható, hogy egy adott célhelyre történjen a valós idejű diktálás, jelentősen lerövidítve ezzel munkafolyamatokat. Ezen felül lehetőség van az alkalmazás telephelyi (on-premises) telepítésére, ezáltal a felhős infrastuktúra kikerülésével az adatok legmagasabb fokú védelme biztosítható.

Ne hagyd ki!