Magyar oktatási cégek az európai elitben
Fotó: Shutterstock

Magyar edtech cégek az európai elitben

Sikeres mérleggel zárta első éves működését a - már 18 innovatív magyar oktatástechnológiai céget tömörítő - Education:Next szövetség, amelyet idén augusztusban az European Edtech Alliance tagjává választottak.

Tavaly októberi megalakulását követően 18-ra bővült az Education:Next Oktatástechnológiai Szövetség tagsága, akik együttesen közel 50 országban vannak jelen és egymillió diákot érnek el világszerte. A szövetség a nemzetközi szinten is elismert, hazai pedagógiai megoldások nyomán szeretné a hazai és magyar nyelvű határon túli oktatástechnológia innovátorait abban segíteni, hogy az edtech nemzetközi piacán betölthessék méltó helyüket.

"Az Education:Next elsődleges célja, hogy a hazai, innovatív oktatástechnológiai tartalmat és eszközt, módszertani fejlesztést végző vagy forgalmazó szervezetek, vállalatok, szakmai műhelyek számára platformot, és támogatást biztosítson a hazai, határon túli és nemzetközi piacra lépéshez, tőkéhez jutáshoz, tudásmegosztáshoz, kapcsolatteremtéshez - mondta el Horváth Ádám elnök, a Maker’s Red Box executive partnere - Az elmúlt évtized technológiai fejlődését az oktatástechnológia is gyorsan követi, hatalmas átalakulás zajlik az oktatók és tanulók számára elérhető eszközök és azokat beépítő módszertanok piacán."

A digitális technológiák és a mesterséges intelligencia beágyazása, a virtuális valóság alkalmazása mellett az oktatástechnológiák számos egyéb területre is kiterjednek, amelyek meghatározzák a tanulási környezetet, a tanulás és a tanítás módját, a tanulói aktivitás és önkifejezés eszközeit, valamint a teljesítmény nyomonkövetését, értékelését. Ebbe a körbe tartoznak többek között a flexibilis, az alkalmazott pedagógiai módszertanhoz igazodó bútorzat, a kommunikációs és vizualizációs rendszerek és megoldások, a demonstrációs és gyakorló feladatok, szimulációk és kísérleti eszközök is.

A szövetség tavalyi megalakulása óta csaknem 500 tanárhoz hozta közelebb a hazai edtech cégek által nyújtott megoldásokat és az európai oktatástechnológiai szövetség mellett felvette a kapcsolatot a finn és az észt oktatástechnológiai szövetséggel és az EU oktatástechnológiai szakértői fórumaival.

A szövetség már működésének első évében sikeresen pályázott közvetlen EU-s forrásra, az EdTech Talents projektben kiterjedt, európai szintű szakértői együttműködés jött létre, melynek köszönhetően német, észt, spanyol és további országok neves oktatástechnológiai szakértői jönnek Magyarországra a szövetség tagjainak fejlesztését támogató workshopokra és konzultációkra. Miután az egyesület fontos célkitűzése a hazai és nemzetközi konferenciák, tudásmegosztó események és találkozók szervezése, a sikeres tavalyi esemény után 2023 őszén újra megrendezik az Education:Next oktatástechnológiai konferenciát.


Ne hagyd ki!