Áttörés készül az influenza elleni védekezésben, a hatékony orrspray
Fotó: Shutterstock

Óriási áttörés jöhet: influenza elleni orrspray 100%-os hatásfokkal

Már a légutakban megállítja a fertőzést egy új univerzális oltóanyag, amit az USA egészségügyi kutatóintézete fejlesztett ki. Orrspray és injekció formájában is beadható, klinikai tesztelését most kezdik el.

„Mivel a mi vakcinánk immunissá teszi a nyálkahártyát, ezért nagyban eltér szinte az összes többi influenza vagy más légúti vírus elleni oltóanyagtól” – ismerteti az áttörést a vizsgálat vezető kutatója, Matthew Memoli. „Ez az immunreakció már a légutakban elpusztítja a kórokozókat, mivel imitálja a természetes influenzafertőzés után szerzett védettséget.”

Az új oltóanyag jelzése BPL–1357, és a vírusok több variánsát tartalmazza, vagyis úgynevezett multivalens vakcina. Ezek konkrétan az influenza négy törzsének fertőzésre képtelen, inaktivált példányai (H1N9, H3N8, H5N1 és H7N3). A vírusokat egy széles körben alkalmazott vegyszerrel bénították meg. Ez a béta-propiolakton (BPL) nevű vegyület régóta bevált orvosi eszközök, valamint szerves anyagok fertőtlenítésére (vérplazma, vakcina, átültetésre váró testszövet).

Egereken és vadászgörényeken végezték a preklinikai vizsgálatokat, és kiderült, hogy a kísérleti vakcina két adagja 100 százalékosan védett hat különböző influenzatörzs halálos(!) dózisaival szemben. Orrspray formájában pedig ugyanolyan hatásos volt, mint amikor izomszövetbe adták be injekció formájában.

A fejlesztést végző National Institutes of Health (NIH) kutatói megkezdik a humán kísérletek első fázisát, ennek során szintén orron át (intranazálisan) és injekcióban (intramuszkuláris) beadva tesztelik az új univerzális vakcinát. Ehhez 100 egészséges embert véletlenszerűen osztanak be három csoportba, az első kettő valódi oltóanyagot kap, a harmadik placebót (hatástalan oldatot).

Hét hónapot vesz igénybe a tesztelés, amelynek elsődleges célja az új vakcina által kiváltott immunválasz és a szer biztonságosságának vizsgálata. „Az olyan védőoltások, amelyek hosszan tartó védelmet nyújtanak a szezonális influenzavírusok széles skálája ellen, felbecsülhetetlen értékű közegészségügyi eszközök lennének” – mondta Anthony Fauci, az Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) igazgatója.

Persze nem ez az első olyan kutatás, ahol univerzális influenza elleni vakcinát próbálnak előállítani. Sajnos az elmúlt évtizedek során számos kísérlet bizonyult sikertelennek, viszont sok újabb védőoltás jár a fejlesztés különböző szakaszában. Emellett többféle orron át adható Covid–19 vakcinát fejlesztenek világszerte, a cél itt is az, hogy az általuk serkentett immunválasz már a legelső bejutás (expozíció) után rögtön elpusztítsa a vírust.

Forrás: NIH (National Institutes of Health)


Ne hagyd ki!