Lányok, akik nem iejednek meg a programozástól
Fotó: Shutterstock

A lányok, akik nem ijednek meg a kódolástól

Fiatalok, vagányok és érdekli őket az IT világa. Anna és Lili a SKOOL STEMSisters programban 10 hetet töltött el az Asura Technologies csapatával.


A technológiai szakemberek mindössze 10-15%-a nő világszerte, ami elenyészően kicsi, hiszen így a nők szinte csak jelképes létszámban vesznek részt egy olyan szakmában, ami közvetlen hatással van a közös jövőnkre. A SKOOL Alapítvány elsődleges célja, hogy lebontsa a misztikumot, ami a tech szakmát, körülveszi. A STEMSisters mentorprogramban résztvevő cégek igyekeznek bemutatni a középiskolás lányoknak, hogy milyen is az IT világa, milyen egy programozó napja, egy cég dinamikája, a csapatszellem, milyen csapatban és önállóan dolgozni, és hogy milyen jövőbeli karrierlehetőségeket biztosíthatnak számukra ezen a területen. Az Asura Technologies számára a kezdetektől fogva fontos a társadalmi felelősségvállalás és folyamatosan részt vesznek, olyan projektekben, melyeket társadalmilag és a saját értékrendjük szempontjából is fontosnak tartanak. Az Asura Technologies 17 fős fejlesztői csapatát jelenleg csupán 1 hölgy erősíti, ezért is látják hiánypótlónak a SKOOL kezdeményezését. A program legfontosabb része, hogy a tanulás sikerélmény legyen a lányoknak, felfedezzenek és alkossanak, ha esetleg elakadnak akkor ne féljenek segítséget kérni a mentoraiktól. Fontos, hogy megértsék: mindenki a hibáiból tanul és kellő szorgalommal bárkiből lehet fejlesztő.

A lányok izgatottan vágtak bele a kalandba. Az érettségi előtt álló Lilit az informatika mellett a biológia is nagyon érdekli, a két tudományt szeretné kombinálni a jövőben és mesterséges intelligencia segítségével szeretne segíteni az embereknek az élet különböző területein felmerülő problémáikban. A 16 éves Annát minden érdekli, ami IT, régóta tudja, hogy édesapja nyomdokaiba lépve programozó szeretne majd lenni, így megragadta ezt a kihagyhatatlan lehetőséget. A program első szakaszában a lányok a Pytont és a mesterséges intelligencia alapjait sajátították el, majd az elméletet követően bekapcsolódtak egy futó projektbe a gépi látás területén. Amikor a vírushelyzet engedte, heti 1 alkalommal személyesen is konzultáltak a mentoraikkal, hisz a program fontos része a személyes tapasztalatok megszerzése és a mentorok is a lányok bevonására törekedtek. IT részleg mellett, a marketing, a pénzügy, az értékesítés és a HR területekre is betekintést nyertek. Tapasztalataikról az ITT elérhető videóban mesélnek:

Nemcsak a lányok, hanem a két mentor is izgalmasnak élte meg a 10 hetes időszakot, ők is tanultak a mentorprogram alatt és megtapasztalták, hogy nem is olyan egyszerű átadni a megszerzett tudásukat a fiatalabb generációnak. Az pedig még nagyobb kihívás, hogy annyira felkeltsék az érdeklődést, hogy a lányok esetleg a jövőben az IT szektorban képzeljék el a jövőjüket.

A mentorkodással a legfőbb célom az volt, hogy megismertessem és megszerettessem a gépi tanulást a középiskolás korosztállyal is. Ez nem is volt olyan egyszerű, hamar megtanultam, hogy könnyen befogadhatóan kell fogalmaznom és átadnom ennek a tudományágnak bizonyos részeit a mentoráltamnak. A jövőben a most szerzett tapasztalatokkal együtt fogom megtervezni és megfogalmazni az anyagot

– mesélte Papp Gergely az Asura Technologies korábbi fejlesztője, jelenleg külső tanácsadója

Az elmúlt pár évet olyan tudás felhalmozásával töltöttem, amit szerintem érdemes őrizni. A program által lehetőséget kaptam, hogy megosszam ezt a tudást lelkes fiatalokkal, így megőrizve és tovább gazdagítva azt. Inspirált, hogy több időt fordítsak a tanításra más keretek között is. Megtanított rá, hogy hogy fejezzem ki egyszerűen a komplex algoritmusokat és segített új szempontból látni őket

– tette hozzá Nemes Ádám, aki 2,5 éve dolgozik az Asura Technologiesnél, mint machine-learning developerként.

A SKOOL küldetése, hogy a tevékenységükkel pozitív társadalmi hatást indítsanak el. Egy olyan közösséget építenek 2014 óta, mely a lányok és fiatal nők szakmai pályáját támogatja a technológia világában, ezzel is elősegítve a nemek közötti egyensúly megteremtését a szektorban. Az Asura Technologies a jövőben a pénzügyi- mellett, tudásalapú támogatással is segíti a SKOOL munkáját és a továbbiakban is lehetőséget fognak biztosítani a 10 hetes programra és remélik, hogy ezáltal a nemek aránya is változni fog a jövőben.


Ne hagyd ki!