Az Európai Bizottság közzétette a mesterséges intelligencia felhasználását (MI) szabályzó javaslatait. Ebben világelső a testület, a kérdés csak az, hogy a világ vajon hajlandó-e elfogadni, alkalmazni a modellt.


Az MI rohamos terjedésével párhuzamosan egyre-másra jelentek meg azok az etikai útmutatások, szabályozási kísérletek, amelyek a technológia alkalmazásával kapcsolatos aggodalmakra reagáltak. Például arra, hogy az algoritmusok diszkriminatívan kezelhetnek különböző etnikai csoportok tagjait.

Az átfogó, egységes szabályozás kialakítása érdekében a bizottság létrehozott egy 52 tagot számláló szakértői munkacsoportot. A testület munkáját számos szakmai szervezet segítette. Végül 1250 szervezet és hozzáértő segítségével megalkották a több mint 100 oldalból álló tervezetet.

Mire lehet számítani?

A dokumentum készítői nem tértek ki az MI minden egyes aspektusára, a szabályozási terv a kockázatosabb területeket érinti. Például az emberek manipulálására „tudatalatti technikákat" alkalmazó szoftvereket betiltaná. Az olyan funkciókat, mint az arcfelismerés, magas kockázatúként kezelné. Azok, akik megszegik a szabályokat, 30 millió eurós bírságra számíthatnak. Abban az esetben viszont, ha a globális bevételük 6 százaléka meghaladja ezt az összeget, akkor annak arányában nagyobb büntetést kellene fizetniük. Például a Facebooknak 5 milliárd dollárjába kerülne egy hasonló turpisság.

Sok a kritikus

Sokaknak nem tetszik a tervezet. Emberjogi aktivisták jellemzően a zavaros nyelvezetet és a kiskapukat kritizálták, míg az üzleti szereplők főleg a korlátozásokat bírálták, melyek véleményük szerint ellehetetlenítik az MI használatát számos területen. Az EU működésére jellemző, hogy hosszú időbe telik, amíg egy tervből szabály lesz, a sokszintű egyeztetéseken várhatóan számos ponton módosítják, finomítják a javaslatot, és ne feledjük, hogy az MI is folyamatosan fejlődik.

Bár van esély arra, hogy az EU leendő szabályozását más országok is átvehetik, de a folyamat nem lesz annyira gördülékeny, mint a GDPR esetében volt.


The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!